Gemeenschappen zijn de basis van sterke en leefbare buurten. Dus welke rol kan de woningcorporatie nemen om buurtgemeenschappen te laten bloeien en groeien? Wat doe je wel en wat niet? En hoe kunnen corporaties hier samen in optrekken? Tijdens dit programma gaan we hierover in gesprek. Samen met bewoners, experts van buitenaf en de corporaties duiken we in gemeenschapsvorming en de rol van de volkshuisvesters daarin. Dat doen we aan de hand van verrassende visies en vergezichten én concrete ervaringen uit de praktijk.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Met in dit programma
Tine de Moor
Hoogleraar Social Enterprise & Institutions for Collective Action aan Rotterdam School of Management
Teun Gautier
Uitgever De Coöperatie en voorzitter bestuur Publeaks
Mohamed Acharki
Voorzitter Raad van Bestuur Rochdale
Mikkie Spiering
Community Builder in Stepstone
Mohamed Zouini
Initiatiefnemer wijkwerk-coöperatie in Buurthuis Bol
Hanno van Megchelen
Initiatiefnemer Woonvereniging Roggeveenstraat
AnneMarie Tiebosch
Sociaal en Cultureel ondernemer in de buurt. Specialist in het ondersteunen van bewonersinitiatieven.

Dit gaan we doen

Wat kunnen woningcorporaties doen om buurtgemeenschappen laten bloeien en groeien? We gaan deze vragen beantwoorden met minicolleges van hoogleraar collectieve actie Tine de Moor en stadmaker Teun Gautier, lessen van bewonersinitiatieven Hart voor de K-Buurt in Zuidoost, de werkcoöperatie in Buurthuis Bol in Noord en Woonvereniging Roggeveenstraat uit Den Haag, de corporaties én met jou.

Over de sprekers

Tine de Moor is professor of Social Enterprise and Institutions for Collective Action Department of Business-Society Management bij de Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Moor doet onderzoek naar Collective Action in het heden en verleden. Ze runt onder meer het onderzoeksproject Unica, waarin wordt onderzocht wat burgercollectieven tot veerkrachtige organisaties maakt.

Teun Gautier is stadmaker. Samen met Floor Ziegler schreef hij ‘Een wereld van gemeenschappen’, een dwarsdoorsnede van de bewonersinitiatieven die Nederland rijk is. Het boek toont een wereld waarin gemeenschapszin kan floreren. “Een wereld die niet van bovenaf wordt georganiseerd, maar horizontaal, op basis van gelijkwaardigheid en partnerschap.”

Mohamad Acharki is voorzitter van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Rochdale. Hij zet zich in voor een divers en gemengd Amsterdam. “Wonen is méér dan een dak boven je hoofd. Het gaat om leven en samenleven, iets voor elkaar over hebben.” Acharki is sinds de jaren ’90 actief in de volkshuisvesting en werkte onder meer bij corporaties in Utrecht en Den Bosch. Verder is zit hij in het bestuur van corporatiekoepel Aedes.

AnneMarie Tiebosch noemt zichzelf “een echte duizendpoot”. Een manager en netwerker die personen, groepen, culturen met elkaar verbindt. Tiebosch is kwartiermaker en bedenker en initiatiefnemer van Mama Florijn in Amsterdam Zuidoost. Dit buurtinitiatief vertelt op verschillende manieren de verhalen van de Florijnflat. Verder is Tiebosch programmacoördinator Sociale activering en Talentontwikkeling bij buurtsalon ’t Spinnewiel, kwartiermaker bij

Hanno van Megchelen is een van de initiatiefnemers van de Woonvereniging Roggeveenstraat in Den Haag. Corporatie Haag Wonen had plannen voor sloop-nieuwbouw in deze buurt, maar de bewoners boden een alternatief om de woningen en gemeenschap te behouden. Van Megchelen zet zich graag in om mensen met verschillende invalshoeken en uiteenlopende kennisgebieden te verbinden en vanuit idealisme “het schijnbaar onmogelijke binnen bereik te brengen”.

Mohamed Zouini is een van de initiatiefnemers van de wijkwerk-coöperatie in Buurthuis Bol, in De Kleine Wereld in Amsterdam-Noord. Wat begon met een relatief simpel verzoek bij corporatie Lieven de Key om ruimte voor een buurthuis, groeide al snel uit tot iets veel groters: een wijkwerk-coöperatie. De coöperatie wil werkgelegenheid in De Kleine Wereld creëren door betaalde opdrachten en diensten aan te bieden in en voor de buurt. Zodat investeringen ook echt landen bij de bewoners.

Mikkie Spiering is Community Builder in het complex Stepstone op de Zuidas. Ze studeerde Built Environment aan de HvA en is breed geïnteresseerd in stedenbouw en woningbouw, met een sociale en maatschappelijke bril. Dat is ook wat haar motiveerde om Community Builder te worden. “Ik haal er voldoening uit om mensen bij elkaar te brengen en verbinding te creëeren.”

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Moderator
Kasper Baggerman
Programmamaker Ruimte & Wonen
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Nuria Zantman
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksWonen voor iedereen

Hoe ziet de toekomst van sociale huur eruit? Een reeks gesprekken in opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen.