Vaak wordt racisme weggewuifd door de directe omgeving van geadopteerden. ‘Maar jij bent een van ons’ of ‘trek het je niet aan’ zijn geen uitzonderlijke opmerkingen. Tussen geadopteerden onderling is racisme ook reden voor discussies. Sommigen negeren het racisme, anderen spreken zich juist uit. Tijdens dit programma zullen deze worden besproken en zoeken we de verdieping. Het programma zal tevens ook een nagesprek zijn op de short-film “Hiraeth” en de documentaire “Vrouwen van Mijn Land” welke online te bekijken zijn en aangeraden worden om vooraf te bekijken. We nodigen iedereen uit mee te kijken die meer wil leren over de dynamieken rondom racisme bij interraciale adoptie.

Informatie short-film Hiraeth
Samen met haar vriendin en cameravrouw Deirdre Welmoed maakte Jingliu Poelstra haar afstudeerfilm Hiraeth en neemt ons mee in haar verhaal over adoptie en vooroordelen. Hiraeth verwijst naar het concept van een thuis dat niet meer bestaat. Een film die verteld over hoe het is om op te groeien als geadopteerde Friese Chinees. Een verhaal over het missen van een bepaald gevoel en een een bepaalde plek – “longing for home”.

Duur film: 10:35
Director: Deirdre Welmoed Breider
Concept: Jingliu Poelstra, Deirdre Welmoed Breider

Informatie documentaire De vrouwen van mijn land
Voor een nieuwe expositie duikt kunstenaar Raquel van Haver in haar mistige adoptiegeschiedenis. Ze heeft behoefte aan sterke, vrouwelijke rolmodellen en reist naar Colombia, haar geboorteland. Daar ontmoet ze diverse vrouwen die strijden voor sociale gelijkheid en die haar inspireren voor haar nieuwe serie schilderijen. We worden op intieme wijze meegezogen in het werkproces van deze bijzondere kunstenaar en volgen hoe Raquel, tijdens het schilderen, reflecteert op haar eigen persoonlijke geschiedenis als geadopteerde Colombiaanse vrouw in Nederland.

Duur film: 52 minuten
Regie: Bibi Fadlalla
Jaar: 2020

Bekijk de film De vrouwen van mijn land hier

Podcast

Luister hier ook de podcast die we in het teken van de Week Tegen Racisme maakten met Raissa Biekman en Ewout van den Berg.


Luister- en abonneer ook via Apple Podcasts en Spotify.

ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2021

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 15 t/m 19 maart 2021 de derde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme. Dit jaar zal deze geheel online plaatsvinden middels LIVECAST.