Hoor in dit eerste deel van het LIVECAST-tweeluik over circulair textiel alles over de Amsterdamse pilot van het Europese REFLOW-project. Hoe werken ontwerpers, producenten, textielinzamelaars en -verwerkers, beleidsmakers én burgers aan een alternatief voor fast fashion, met een langere levensduur voor onze kleding en textiel, meer hergebruik en recycling en minder verspilling en vervuiling? Stel ook vanuit huis jouw vragen.

De Amsterdamse pilot van het REFLOW-project werkt aan een volgend leven voor gebruikte kleren en textiel. Het project stimuleert diverse manieren van inzameling, om meer grondstoffen voor de recycling-industrie te krijgen. Aan de andere kant werkt REFLOW aan de vraag naar gerecycled textiel en het aanbod van nieuwe producten uit teruggewonnen grondstoffen. Het doel is dat zoveel mogelijk mensen zelf als “changemaker” aan de slag kunnen gaan.

REFLOW wil alle stappen van het “textielwiel” verder helpen

Dit eerste deel van het tweeluik (9 sep) is de officiële lancering van REFLOW Amsterdam. We nemen je mee naar de plannen en de mensen achter dit programma. En laten de mensen aan het woord die nu al bijdragen aan een langer leven voor kleding en textiel.

In deel twee (16 sep) zoomen we in op het nieuwe landelijke beleidsplan van Stientje van Veldhoven over circulair textiel dat dit najaar in de kamer wordt behandeld. Wat voor feedback hebben experts en wat denk jij erover?

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Ellen van den Adel
Partner Work in Progress
ProgrammareeksReflow

Laat je textiel niet in rook op gaan! Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak en worden verbrand. Help mee dit te stoppen en alle waarde uit textiel te halen. Van kleding tot schoenen en van handdoeken tot beddengoed en gordijnen. Koop minder nieuw, ruil, verkoop of geef weg, repareer en recycle. Partners van het Amsterdam Textiel Reflow project zijn; gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Metabolic, BMA-Techne en Waag. Gesubsidieerd EU horizon 2020.