Een lang genegeerd probleem kan de komende jaren als een boemerang terugslaan: als we niks doen, krijgen honderdduizenden gebouwen te maken met funderingsschade, berekende de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. De potentiële kosten lopen in de tientallen miljarden en door klimaatverandering verergert het probleem. Woningeigenaren raken zo steeds verder in de knel. Op deze avond gaan de meest betrokken marktpartijen en overheden in debat over een gezamenlijke aanpak. Want iedereen kan een rol spelen.
Over het programma
Tot en met 2035 kunnen zo’n 425.000 gebouwen te maken krijgen met schade door aantasting van de fundering, volgens berekeningen van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli). Zonder ingrijpen zal dit aantal nog verder oplopen.
De kosten voor herstel kunnen oplopen tot 54 miljard euro. Ook dreigt grote emotionele schade, want de funderingscrisis bedreigt de basisbehoefte van veilig en betaalbaar wonen.
De funderingsproblematiek staat op de radar van het Rijk, maar niet alleen de landelijke overheid is aan zet. Gebouweigenaren, financiële dienstverleners en andere partijen hebben allemaal een verantwoordelijkheid.
Tijdens dit zesde Woondebat, georganiseerd door BLG Wonen en ASN Bank, gaat het debat daarom over de vraag hoe we deze sluimerende funderingscrisis het beste het hoofd kunnen bieden. We praten je bij over de actuele stand van zaken en zoeken naar een gezamenlijke aanpak, waarbij we leren van andere grote en complexe transities.
Uitgelichte sprekers
Liesbeth Rijsdijk is lector Netwerken in een Circulaire Economie bij hogeschool Windesheim. Zij wil bijdragen aan de transitie van de lineaire economie naar een circulaire economie. Rijsdijk sluit het debat af met een schetst van wat we in dit funderingsdossier kunnen leren van andere complexe vraagstukken.
Frank Soede is directeur van BLG Wonen. Wonen is volgens hem één van de belangrijkste vraagstukken waar mensen in hun leven mee te maken krijgen. “Met elkaar kunnen we echt het verschil maken en mensen laten wonen zoals bij hen past.”
Stefanie Fernández van Leeuwen – Leenman is directeur Klant en Dienstverlening bij ASN Bank. Ze heeft veel affiniteit met de sociale kant van duurzaamheid. “Vanuit ASN Bank willen we duurzaamheid bereikbaar maken voor iedereen. De wereld goed achterlaten voor de volgende generaties gaat niet alleen om ecologische maar ook sociale duurzaamheid.”
Veel gebouwen, verspreid over heel Nederland, hebben te maken met funderingsschade. Alleen met een nationale aanpak kan voorkomen worden dat het funderingsprobleem verandert in een funderingscrisis.
Van een klein scheurtje in de muur tot een volledig onbewoonbaar huis. Ruim 400.000 gebouwen in Nederland hebben verzakkingsschade en zonder maatregelen kan dat aantal verdubbelen.
Bijna een half miljoen huizen scheurt of verzakt door problemen met de fundering, en dat worden er steeds meer. De schade kan oplopen tot 54 miljard euro.