De komende 30 jaar groeit de Nederlandse bevolking tot 5 miljoen mensen. Wat als ze (deels) in Amsterdam zouden worden gehuisvest? Dan zou de stad net zo dichtbevolkt zijn als Parijs. The Why Factory / TU Delft ontwikkelde met een groep van 50 masterstudenten onder leiding van Winy Maas een verzameling ideeën die laten zien hoe Amsterdam er in zo’n toekomst uit zou kunnen zien. Een dichte, inclusieve, toegankelijke, zelfvoorzienende, biodiverse, blauwe, open, historische, productieve, gezonde en circulaire metropool.
Winy Maas is een van de meest toonaangevende Nederlandse architecten van deze tijd. Met zijn bureau MVRDV ontwierp hij onder andere de Markthal in Rotterdam, de Parkbrug in Seoul en ‘The Valley’ op de Zuidas in Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden voor MVRDV geeft Maas leiding aan The Why Factory (TWF), een onderzoekslaboratorium aan de Technische Universiteit Delft.
Josja van der Veer start half oktober als directeur bij de directie Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. Van der Veer heeft een lange loopbaan in stedelijke ontwikkeling op haar naam staan, in allerlei rollen. Het laatste decennium was zij directeur Facilitaire Campus Organisatie van de Vrije Universiteit in het Kenniskwartier Zuidas.
Eric Frijters is oprichter en directeur bij FABRICations en hoogleraar (lector) Future Urban Regions (FUR) aan de Nederlandse Academies van Bouwkunst. Eric heeft meer dan 15 jaar ervaring in het ontwerpen en uitvoeren van projecten in architectuur, stedenbouw en advisering in regionale strategieën in binnen- en buitenland. Hij heeft een achtergrond in architectuur aan het Karlsruhe Institute of Technology, studeerde Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is Cum Laude afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Lyongo Juliana, directeur van OZ Caribbean, werd verliefd op Architectuur toen hij student Architectural Engineering aan de TU / Eindhoven was. Voor Lyongo gaat architectuur niet alleen over het mooier en evenwichtiger maken van locaties, maar ook over het creëren van de beleving van mensen. Als eerste Architect in Residence (AiR) van 2020 bij ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam onderzocht hij de mate van diversiteit en inclusiviteit van architectuur in Amsterdam. Hoe kunnen architectuur en stedenbouw bijdragen aan een leefomgeving waarin alle Amsterdammers zichzelf herkennen en zich thuis voelen?
Wouter Veldhuis is directeur van Must, een invloedrijk stedebouwkundig bureau dat gespecialiseerd is in stedelijke vernieuwing, strategieën voor stad en regio, cartografie en onafhankelijk onderzoek. Hij is als ontwerper betrokken bij de stedelijke vernieuwing van vijf Amsterdamse wijken, oa; Geuzenveld-Zuid, Buurt 5, Bosleeuw midden en het Breehorngebied.
Eveline van Leeuwen studeerde in 2002 af in Land Use Planning (MSc) aan de Wageningen Universiteit en promoveerde in 2008 in de ruimtelijke economie aan de VU op het onderwerp ‘Urban-Rural Interactions’. Ze is nu als hoogleraar verbonden aan Wageningen University. voorzitter van de groep Urban Economics.
Floor Milikowski is journalist en geograaf. Voor De Groene Amsterdammer schreef ze onthullende artikelen over Amsterdam en over de ruimtelijke tweedeling in Nederland. Ook publiceerde ze in het Financieel Dagblad, de Volkskrant en Het Parool. In haar boek Van wie is de stad schetst zij een meeslepend portret van Amsterdam aan het begin van de 21ste eeuw. De bevolking groeit snel, het aantal toeristen neemt toe en de stad raakt in de greep van vastgoedhandelaren en beleggers uit binnen- en buitenland.
Maria Piels is zowel zelfstandig architect als architect bij Inbo. Inbo maakt inspirerende plekken die mensen zich eigen kunnen maken en die met hen mee kunnen veranderen. Huizen waar mensen prettig wonen. Werkplekken waar mensen optimaal leren en presteren. Plekken waar mensen elkaar tegenkomen. Waar mensen bij willen horen, een community vormen. Waar het samen leuker is. Altijd is daar een binding met de plek, met de historie, met herinneringen. Met nieuwe impulsen versterken wij de kracht van het bestaande.
Sinds 1 maart 2016 is Judikje Kiers directeur van het Amsterdam Museum. Judikje Kiers studeerde kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze begon haar carrière in het Frans Hals Museum waarna zij werkzaam was in het Rijksmuseum. Daarnaast was zij als docent verbonden aan de Rietveld Academie en de Reinwardt Academie in Amsterdam. In 2001 werd ze benoemd als directeur van het onlangs vernieuwde Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.
Marco Broekman (1973) is architect en stedenbouwkundige. Hij is partner van BURA, een internationaal opererend ontwerpbureau. Marco Broekman heeft meer dan 20 jaar ervaring met complexe projecten op het gebied van stedenbouw, ontwerpend onderzoek, architectuur en landschapsarchitectuur in binnen- en buitenland. In 2014 startte Marco zijn eigen kantoor ‘marco.broekman’ dat in 2020 evolueerde in BURA-stedenbouw.