Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger drie vertoningen van spraakmakende films in aanloop naar het Movies that Matter Festival 2022. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met aansprekende gasten. Op deze pagina kun je alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek bij Dying to Divorce en hieronder kun je gratis de film bekijken van maandag 14 februari 20:00 uur t/m vrijdag 18 februari 20.00 uur. Meld je aan een praat mee via Zoom-chat!
Overal ter wereld zijn vrouwen dagelijks het slachtoffer van geweld omdat ze vrouw zijn. VN secretaris-generaal Guterres sprak vorig jaar nog van een wereldwijde “schaduwpandemie”. Naar aanleiding van de aangrijpende documentaire Dying to Divorce praat artistiek directeur Margje de Koning met oprichter en directeur Rafia Aallouch (Stichting Home Empowerment) en schrijver Tessel ten Zweege over huiselijk geweld en femicide in Nederland. Waarom zijn meisjes en vrouwen extra kwetsbaar om slachtoffer te worden van geweld? Hoe komt het dat dit geweld meestal ‘onder de radar’ blijft? En hoe kunnen we deze pandemie stoppen?
Dying to Divorce
Meer dan één op de drie Turkse vrouwen is slachtoffer geweest van huiselijk geweld, en femicide neemt toe. Moedige Turkse activisten en advocaten eisen gerechtigheid voor de slachtoffers. Maar na de mislukte couppoging van 2016 verstevigt de regering haar greep, en wordt hun werk steeds gevaarlijker.
Arzu werd gedwongen te trouwen toen ze 14 was. Toen ze erachter kwam dat haar man een minnares had, wilde ze scheiden. Hij deed alsof hij meewerkte, maar trok ineens een pistool, dwong haar op de grond te liggen en schoot haar in haar armen en benen. ‘Ik schiet niet om je te doden’, zei hij. ‘Ik wil je alleen laten kruipen.’
Vaak krijgen de daders van dergelijke aanvallen in Turkije een verminderde straf – of helemaal geen straf. Als de rechter het gevoel heeft dat het slachtoffer haar man heeft ‘geprovoceerd’, bijvoorbeeld door ongehoorzaam te zijn, kan de dader vaak op coulance rekenen. De moedige activistengroep ‘Wij Zullen Femicide Stoppen’ is vastbesloten iets aan dit schandaal te doen. We volgen ze aan het werk voor Arzu en voor Kübra, een succesvolle tv-presentatrice die verlamd is na mishandeling door haar man. Maar als in 2016 Turkije wordt geschokt door een mislukte staatsgreep, gaat de conservatieve regering achter iedereen aan die ze als vijand van de staat bestempelt. En daaronder vallen vrouwen die hun rechten opeisen.
Credits
Regisseur: Chloe Fairweather
Productie: Noorwegen en Verenigd Koninkrijk, 2020
Soort: Documentaire
Duur: 82 minuten
Taal: Engels en Turks
Ondertiteling: Engels
Rafia Aallouch
Rafia Aallouch is oprichter en directeur van Stichting Home Empowerment (SHW). Rafia woont vanaf haar 4de in Nederland en heeft zelf jarenlang in een gewelddadig huwelijk gezeten. Daarna besloot ze om anderen te helpen die in zo’n situatie zitten. Rafia kent de angst, de zorgen, de schaamte en het sociaal isolement van haar cliënten als geen ander. Haar werk is haar grote passie en ze zet zich met hart en ziel in voor alle vrouwen en gezinnen.
Tessel ten Zweege
Tessel ten Zweege (Utrecht, 1998) ) studeert Gender Studies aan de Universiteit Utrecht en Crossover Creativity aan de HKU. Ze schreef eerder voor onder meer Het Parool, VICE en OneWorld en werkte mee aan de Women’s March Amsterdam. Binnenkort verschijnt Tessels eerste boek Dat zou jij nooit toelaten, over geweld tegen vrouwen.