In dit programma besteden we met De Vrouwenrechtswinkel, Vrouw en Vaart en Nisa for Nisa aandacht aan de kwetsbare positie van vrouwen zonder zelfstandig verblijfsrecht. De avond zal worden geleid door moderator Rahma el Hannoufi. Rahma zal in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen van Vrouw en Vaart, Nisa for Nisa en met juridische medewerkers van de Vrouwenrechtswinkel.

Met in dit programma
Miemoent el Fakih
Stichting Nisa for Nisa
Zainab Makhlouf
Coach bij Vrouw en Vaart
Dagmar Verhulst
Praktijkbegeleider Hospitality bij Vrouw en Vaart
Fatima Bouchtig
Vertrouwenspersoon Nisa for Nisa
Fatima Sabah
Vertrouwenspersoon Nisa for Nisa
Nisrine Ikhouane
Studentbegeleider bij de Vrouwenrechtswinkel
Winnie Terra
Student rechtsgeleerdheid, actief bij de Vrouwenrechtswinkel
Jij
Meld je aan via de RESERVEER knop bovenaan de pagina!
DossierFemCity
Inclusief

Al jaren signaleren we regelmatig (schatting: 30 keer per jaar) hulpvragen van vrouwen die naar Nederland gekomen zijn als importbruid, nog geen vijf jaar gehuwd en slachtoffer zijn geworden van mishandeling en/of huiselijk geweld. Meestal zijn ze weggelopen, soms achtergelaten en weer naar Nederland teruggekomen. De samenwoonrelatie met hun echtgenoot is op dat moment beëindigd. Soms vraagt de man meteen een scheiding aan waardoor de vrouw geen recht op verblijf meer heeft. In al deze gevallen komt geweld voor. Seksueel geweld, dreiging tot achterlating, daadwerkelijke achterlating en terugkeer naar Nederland, worden wel getypeerd als geweld maar zijn geen reden om voor een zelfstandige voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen. De voorwaarde is bovendien dat de vrouwen het inburgeringsexamen halen/gehaald hebben. Wanneer de vrouw getraumatiseerd is, is het soms moeilijk voor haar om zich te concentreren en is dat examen een grote hindernis. Deze groep vrouwen zijn vaak niet zichtbaar. Wij willen deze vrouwen een stem geven deze avond.

 

ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.