Welke middelen (her)ontdekken architecten bij het bouwen aan inclusieve gemeenschappen, woningen en wijken? In dit drieluik van Architecture Now onderzoeken we de rol van architecten en stedenbouwkundigen in een veranderende samenleving. Hierbij ligt de focus niet zozeer ligt op het eindproduct, het gebouw, maar op het maakproces in al haar facetten. Elke editie wordt ingeleid door een van de essayisten/redactieleden van het Jaarboek Architectuur, waarin begrippen als (on) gedeelde geschiedenis, inclusiviteit, identiteit en representatie worden onderzocht in relatie tot het ontwerpproces.

  • Teun van den Ende is opgeleid als architect aan de TU Delft en is als zelfstandig onderzoeker en schrijver actief op het gebied van de transformatie van steden, landschappen en gebouwen. Teun adviseert het kabinet over ruimtelijke kwaliteit vanuit zijn rol in het team van het College van Rijksadviseurs. Daarnaast schrijft hij over architectuur en stedelijke ontwikkeling voor Rotterdams webmagazine Vers Beton en diverse vakmedia. Hij is erfgoedspecialist in de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Eindhoven en jurylid van de Jonge Maaskantprijs 2019. Dit jaar is hij redactielid van het Jaarboek Architectuur in Nederland.
  • Pınar Balat, geboren in Ankara in 1986, is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in METU Ankara en haar Masterdiploma woningbouw van UPM in Madrid. In de afgelopen jaren heeft ze bij verschillende architectuur- en stedenbouwbureaus in Nederland gewerkt, vaak op woningbouw projecten en binnenstedelijke verdichtingsopgaves. In 2015 richtte ze haar eigen bureau op om de kwestie van ‘wonen’ in de schaal van de woning en de stad te bestuderen, door onderzoek en praktijk te combineren. Momenteel werkt ze als architect en stedenbouwkundige bij BURA urbanism. Ze streeft ernaar bij te dragen aan sociaal geïntegreerde, rechtvaardige en duurzame stedelijke omgevingen.
  • Lorna Gibson, geboren in Schotland, is een architect met ervaring in residentiële, culturele en interieurprojecten. Ze behaalde haar Master Architectuur (RIBA II) aan de Universiteit van Edinburgh in 2011. Met een afstudeerscriptie over de sociale woningbouw in de jaren ’60 en de uitdagingen van hoogbouw in de 21e eeuw, begon haar interesse in de sociale verantwoordelijkheid van huisvesting. Sinds 2011 werkte ze bij verschillende architectenbureaus in Amsterdam, waaronder XML, van Dongen-Koschuch en de Architekten Cie. In 2015 begon ze haar eigen studio. Ze werkt samen met verschillende multidisciplinaire teams en richt zich op woninggerelateerde projecten. Met als doel: inzicht krijgen in de behoeften van de moderne stadsbewoner en projecten steunen die de interactie tussen stedelijke architectuur en mensen versterken.Dit programma is onderdeel van een drieluik, bekijk de rest van de serie:8 september – My friend, the architect
    15 september – Verhaal als fundament
Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartner
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.