De Nederlandse eetcultuur is iets waar we met z’n allen onderdeel van zijn. Met elkaar produceren, bereiden en eten we iedere dag weer wat de pot schaft. Smaken van over de hele wereld beïnvloeden al jarenlang ons ‘Hollandse menu’ waarop de typische stamppot al lang niet meer centraal staat. Veel mensen worden zich bewuster van lokale producenten, seizoensproducten, duurzame keuzes en natuur-inclusieve productiewijze. Zorgt bewustwording over voedsel automatisch voor duurzamer en gezonder consumptiegedrag?

In dit programma gaan we in gesprek over de Nederlandse eetcultuur van de toekomst. Wat is eetcultuur eigenlijk? Wie hebben invloed op onze keuzes en op beschikbare producten? Hoe zorgen we voor meer bewustwording over ons voedsel? Hoe ziet de ‘typisch Hollandse’ eetcultuur eruit in 2050? We gaan in gesprek met voedseldenkers, chefkoks en andere experts uit de voedselketen.

Dit programma is ontwikkeld door
Sara De Boer
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Wilbert van de Kamp
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?