Sinds de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries en de voortzetting van het Marengo-proces – de zaak tegen onder andere verdachte Ridouan Taghi – is Nederland opnieuw in de ban van ondermijnende criminaliteit en de gevolgen ervan. Het grootschalige gebruik van (hard)drugs levert Amsterdam levert veel problemen op; naast liquidaties, overvallen, schietpartijen en ander geweld ziet de stad een gestage toestroom van wiet-toeristen, jongeren die op jonge leeftijd in het criminele circuit belanden en overbelaste eerste hulp afdelingen in ziekenhuizen. Hoe maken we een einde aan drugsparadijs Amsterdam? Wat kunnen we doen om ondermijning en criminaliteit door drugsgebruik tegen te gaan?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Recent rioolwateronderzoek in wees uit dat er zowel in Rotterdam als Amsterdam dagelijks 40.000 lijntjes cocaïne worden gesnoven. Een enorme hoeveelheid, maar slechts een fractie van de tienduizenden kilo’s die jaarlijks uit de Rotterdamse haven worden gehaald. Nederland is daarmee een grote spil binnen de Europese drugshandel is. Dat zowel de internationale drugshandel, als lokaal gebruik van soft- en harddrugs ontwrichtend zijn voor een veilige, leefbare stad moge duidelijk zijn. Er zijn echter meerdere visies op wat de juiste weg is naar een verbeterde aanpak van ondermijning. In een manifest stellen veertig burgemeesters, waaronder Femke Halsema, dat één van de kernpunten van deze verbeterde aanpak het legaliseren van softdrugs is. Vanavond kijken we naar deze en andere mogelijke ingrepen. We bespreken hoe effectief deze ingrepen zijn vanuit verschillende perspectieven.

DossierNieuw Amsterdam Manifest
Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Moderator
Tobias van Oosten
Stagiair Sociale Stad
ProgrammareeksNieuw Amsterdam Manifest 2022-2030

Pakhuis de Zwijger zet zich in voor een stad van, voor en door iedereen. Om te komen tot dit 'Nieuw Amsterdam' hebben we tien punten opgesteld, op basis van 20 ambities, die de rode lijn vormen voor onze blik op de stad van morgen. In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 werken we deze punten verder uit. Met zoveel mogelijk Amsterdammers en experts uit het land, formuleren we het Nieuw Amsterdam Manifest, het collegeakkoord voor de komende 8 jaar. In verschillende fases werken we aan tien verschillende thematische hoofdstukken die beschrijven hoe Amsterdam zich in de komende jaren zal (moeten) ontwikkelen.