Sinds de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries en de voortzetting van het Marengo-proces – de zaak tegen onder andere verdachte Ridouan Taghi – is Nederland opnieuw in de ban van ondermijnende criminaliteit en de gevolgen ervan. Het grootschalige gebruik van (hard)drugs levert Amsterdam levert veel problemen op; naast liquidaties, overvallen, schietpartijen en ander geweld ziet de stad een gestage toestroom van wiet-toeristen, jongeren die op jonge leeftijd in het criminele circuit belanden en overbelaste eerste hulp afdelingen in ziekenhuizen. Hoe maken we een einde aan drugsparadijs Amsterdam? Wat kunnen we doen om ondermijning en criminaliteit door drugsgebruik tegen te gaan?
Recent rioolwateronderzoek in wees uit dat er zowel in Rotterdam als Amsterdam dagelijks 40.000 lijntjes cocaïne worden gesnoven. Een enorme hoeveelheid, maar slechts een fractie van de tienduizenden kilo’s die jaarlijks uit de Rotterdamse haven worden gehaald. Nederland is daarmee een grote spil binnen de Europese drugshandel is. Dat zowel de internationale drugshandel, als lokaal gebruik van soft- en harddrugs ontwrichtend zijn voor een veilige, leefbare stad moge duidelijk zijn. Er zijn echter meerdere visies op wat de juiste weg is naar een verbeterde aanpak van ondermijning. In een manifest stellen veertig burgemeesters, waaronder Femke Halsema, dat één van de kernpunten van deze verbeterde aanpak het legaliseren van softdrugs is. Vanavond kijken we naar deze en andere mogelijke ingrepen. We bespreken hoe effectief deze ingrepen zijn vanuit verschillende perspectieven.
(2019) Er waait een gure wind door het drugsdebat. Door de onmacht om drugscriminaliteit effectief aan te pakken, lijken we juist de andere kant op te gaan. Wij hebben ons laten inspireren door de aanbevelingen van de Global Commission on Drug Policy, waarin toonaangevende politici zitting hebben, en stellen het volgende voor op weg naar een realistisch drugsbeleid.
Amsterdam wil de enorme drugscriminaliteit in de stad op allerlei manieren aanpakken: van foute investeerders en bedrijven die criminelen helpen tot in de zware misdaad doorgroeiende jongeren. Burgemeester Halsema vraagt de Amsterdamse politiek met klem 20 miljoen per jaar uit te trekken voor de langdurige strijd.
2019 - In Amsterdam ontbreekt het aan kennis van drugscriminaliteit en een actief opsporingsbeleid. Door de gigantische bedragen die in de onderwereld omgaan, is een omvangrijke en gewelddadige schaduweconomie ontstaan, die leidt tot ontwrichting van de samenleving. Dat concluderen hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp in het rapport 'De achterkant van Amsterdam'.
2021 - Fred Westerbeke (Rotterdamse Hoofdcommissaris) zegt tegen Nieuwsuur dat uit recent rioolonderzoek blijkt dat er zowel in Rotterdam als Amsterdam elke dag zo'n 40.000 lijntjes coke worden gesnoven. "De drugshandel is gigantisch. Vorig jaar namen we 43 ton cocaïne in beslag in Rotterdam, daar zijn we nu al overheen. En we hebben afgelopen week 110 mensen aangehouden die drugs uit containers in de haven halen."
2021 - Bijna veertig burgemeesters hebben vorige week vrijdag een manifest ondertekend; ze vinden dat de overheid meer moet doen tegen ondermijnende criminaliteit. De burgemeesters pleiten voor de legalisering van softdrugs en voor meer geld voor de politie. Burgemeester Femke Halsema wil zich hierbij aansluiten.
2021 - Burgemeesters van gemeenten groot en klein, zien dagelijks de gevolgen van deze ondermijnende criminaliteit. Corruptie, bedreigingen, intimidatie, geweld en helaas steeds meer doden. Ze roepen op tot een verbeterde aanpak ondermijning.
De nationale politie maakt zich grote zorgen over de georganiseerde misdaad in Nederland. Hebben ze genoeg mensen en middelen om de drugscriminaliteit in Nederland echt aan te pakken? Te gast: politiechefs Frank Paauw, Martin Sitalsing en Gerda van Leeuwen. * Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen over de financiële problemen van gemeenten. * Polen ligt op ramkoers met de Europese Unie na een uitspraak van het Pools Constitutionele hof. Is dit een verdere escalatie in de ondermijning van de rechtsstaat en de Europese Unie? Hierover historicus en essayist Ian Buruma.
Het programma Weerbare Mensen, Weerbare Wijken - terugdringen drugshandel - richt zich op het verminderen van de sociale ontwrichting van buurten door drugshandel. En op het weerbaar maken van wijken en jongeren tegen de aantrekkingskracht van drugscriminaliteit.