Tussen de zoetsappigheden op het internet is daar de robuuste parel Het Lief Dagboek. Hier geen brave tierelantijntjes, maar verhalen uit het echte leven; Eerlijk, ongecensureerd en schaamteloos. Van gedichten tot columns en korte verhalen. Ideaal voor een vrijdagavond met een mooi glas rode wijn en smeuige kazen op de bank.

 • Mercedes Coco
  In 2017 richtte Mercedes Coco Het Lief Dagboek op om juist die minder mooie kant van het leven het welverdiende podium te geven. Als een Alice in haar Wonderland schroomt ze niet tegen de vertrutting van de samenleving aan te trappen. Eerlijk, ongecensureerd en schaamteloos is dan ook niet enkel op Het Lief Dagboek van toepassing. Met haar hese stem en uitgesproken schrijfstijl zal ze je doen blozen, zelfs als ze je even niet aankijkt.
 • Sophie Laurence
  Schrijver, theater- en programmamaker, zo kun je Sophie Laurence (1998) het best omschreven, als je haar al in een hokje wilt steken. Samen met Mercedes Coco staat ze aan het roer van Het Lief Dagboek. Ze maakt programma’s voor De Mus Amsterdam in het Torpedo Theater en publiceert opinie, verhalen en gedichten. Dit jaar werkt ze aan haar theaterdebuut ‘We zullen wel zien waar we terechtkomen’, een muzikale voorstelling die ze medio 2021 samen met Judith Oosterwijk op de planken zal brengen.
 • Elke Mast
  Elke Mast (1998) is geboren in Zeeland (maar dan niet aan de kust), maar studeert al wat jaren Rechten in Tilburg. Op haar eenentwintigste werd de ziekte van Bechterew bij haar geconstateerd, waarvoor ze een intens revalidatietraject volgt op dit moment. Ze schrijft open, eerlijk én spannend over haar leven en de invloed van ziek zijn op jonge leeftijd. Dat doet ze met een flinke dosis zelfspot en optimisme, precies zoals we haar kennen. Je kunt haar ook kennen van haar voorliefde voor muziek, dansen en sixtiesjurkjes. Of gewoon, van haar leuke lach.
 • Bianca Schrijver
  Bianca Schrijver (1993) is geboren en getogen in Amsterdam-Zuidoost en daar werd ze zich al jong bewust van de invloed van media op de beeldvorming van haar stukje hoofdstad. Na haar studie Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam besloot ze daarom zelf wat te doen aan een meer diverse representatie in de media. Eerst als redacteur bij FunX en NPO Radio 2, en nu als freelance schrijver. Want schrijven, dat doet ze het liefst. En als ze niet aan het schrijven is, dan vind je haar op de fiets, keihard meezingend met muziek. En ja, dat is vals. Oh, en mocht ze ooit gaan trouwen, dan verandert ze natuurlijk nevernooitniet haar achternaam.
 • Judith Oosterwijk
  Judith Oosterwijk (1998) studeert dit jaar af én werkt als dramatherapeut. Daarnaast is ze jazzzangeres, dichter en columnist Het Lief Dagboek. Ze schrijft odes aan de steden waar ze gewoond heeft, odes aan wijn, odes aan mannen die ze lief heeft en odes aan vrijheid. Ze is geboren met een groot gevoel voor drama en dat lees je terug. Of zie je op de planken, want ook het theater is haar niet onbekend. Laat je verblinden door haar lange rode haren, grote glimlach of door haar sprankelende teksten.
 • Bowi Tossijn
  In het 22-jarige lichaam van Bowi Tossijn zit een cynische, oude ziel verstopt en die komt er maar wát vaak uit. Filosofisch en verdwaald wandelt ze het leven tegemoet gepaard met een grote portie zelfliefde en pessimisme. Met haar 1,81 kijkt ze over alle kale plekken van mannen heen en ziet ze de wereld vanuit haar eigen visie. Ze is recalcitrant en grof gebekt maar komt met haar gigantische glimlach overal mee weg.
 • Andreas Schrijver
  Het leven is niet makkelijk, en volwassen worden is dat ook niet. Ouder worden is een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan en dat probeert Andreas zo goed mogelijk onder woorden te brengen in zijn goudeerlijke gedichten. Op het randje (soms erover), met een gezonde dosis humor en flink wat zelfspot probeert hij het leven en de zin daarvan te ontleden.
 • Muziek door Cézanne
  Onder artiestennaam Cézanne schrijft en produceert Puck Cézanne van Biemen muziek en teksten. Cézanne schildert dromerige taferelen waarin ze reflecteert op zichzelf en existentiële vragen. Via gestyleerde gedachtenstromen geeft ze met zachte hand advies aan haarzelf en het publiek. De meeste inspiratie vind ze in letterlijke ‘ziel’-muziek: Cézanne’s nummers zijn een mix van neo-soul, jazz, R&B en indie-folk.
Dit programma is ontwikkeld door
Sara De Boer
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksVerhalen op Vrijdag

In Verhalen op Vrijdag brengen we je elke vrijdagavond om 20.30 uur de mooiste verhalen uit de stad. Organisaties die verhalen delen zijn hun vaste bijeenkomsten kwijt. Zij zijn verbonden door de ‘urge’ om verhalen te blijven delen. Helemaal in tijden van physical distance. Daarom nodigt Pakhuis de Zwijger deze storytellers uit om hun verhalen te delen via onze LIVECAST. Zo kunnen we iedere vrijdagavond vanuit onze eigen huiskamer luisteren en meepraten met verhalen uit de stad. Dit doen we niet alleen, maar samen met onder andere Verhalen uit Nieuw-West, Lost Project, Het Lief Dagboek en Late Night Talks van Alkebulan.