Bajeskwartier Amsterdam wil de duurzaamste nieuwe stadswijk van Nederland worden, daarom staat bij de ontwikkelaars circulair bouwen hoog in het vaandel. Maar liefst 98% van het materiaal van deze voormalige gevangenis, de Bijlmerbajes, wordt hergebruikt. Wat gesloopt is wordt niet als afval afgevoerd, maar wordt hergebruikt in de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk. Deze manier van materiaalgebruik vraagt om een nieuwe kijk op ontwerpen en ontwikkelen. In dit programma kijken we naar de korte documentaire ‘98% Re-Use – Bajeskwartier Amsterdam’ en bespreken we de uitdagingen die deze bouwmethode met zich meebrengt. Hoe duurzaam is het uiteindelijk en is dit toepasbaar op een grote schaal en op andere locaties?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Het programma
In dit programma bespreken we aan de hand van de korte documentaire ‘98% Re-Use – Bajeskwartier Amsterdam’ wat de kansen en uitdagingen zijn van het hergebruiken van bestaande materialen in nieuw ontwerp. We kijken de documentaire in drie delen met steeds daartussen een nagesprek met verschillende experts.

Aansluitend vindt er een borrel plaats!

Partners
We trappen het gesprek af met de partnerschappen. Investeringen in duurzame projecten als het Bajeskwartier brengen risico’s met zich mee, die niet altijd vooraf voorzien kunnen worden. We zoomen in op deze risico’s en bespreken hoe in de toekomst dergelijke projecten breder geaccepteerd kunnen worden door meewerkende partijen. Met Johan Snel (Conceptontwikkelaar AM), Josephine Feilzer (AT Capital) en Valérie Deckers (Adviseur duurzame gebiedsontwikkeling, gemeente Amsterdam)

Oogsten
De herbruikbare materialen worden eerst ‘geoogst’ voordat er een nieuw ontwerp ontstaat. Bij het oogsten komt veel kijken en uiteraard ondergaan bepaalde materialen een transformatie voordat ze in het nieuwe ontwerp terugkomen. We zoomen in op deze afwegingen, welke er in het Bajeskwartier naar voren kwamen en kijken waar we nog meer kansen liggen. Met Axel Hendriks (Sloper Beelen) en Edwin Greuter (Gebiedsontwikkelaar AM Concepts)

Ontwerp
Zodra de materialen beschikbaar zijn, kan het ontwerp beginnen. Uiteraard vraagt het ontwerpen met herbruikbare materialen om een andere aanpak. We kijken met David Gianotten (Architect OMA) naar het masterplan van het Bajeskwartier en identificeren die andere aanpak. Eric Frijters (FABRICations) deelt hun aanpak van de Groene Toren. Vervolgens zoeken we de diepte op door met Peter van Assche (oprichter bureau SLA) en Saskia Oranje (Partner bij DOOR) over de toekomst van circulair bouwen te praten. Wat zijn een aantal andere voorbeelden die we zien naast het Bajeskwartier, en nog belangrijker, hoe zorgen we ervoor dat het niet bij een enkel project blijft maar een gangbare manier van ontwerpen wordt?

ProgrammareeksGebiedsontwikkeling

De druk op steden neemt de komende jaren geweldig toe, met diverse transities in het vooruitzicht. Niet alleen de grote steden, maar ook dorpen en regio’s veranderen sterk. Onder andere het aantal inwoners groeit of krimpt met maatschappelijke uitdagingen als gevolg. De eisen op het gebied van energie, water, technologie, voedselvoorziening en mobiliteit worden daarnaast alsmaar hoger. Gebiedsontwikkeling vormt passende oplossingen voor die uitdagingen van nu en morgen. Deze integrale planningsmethodiek houdt rekening met leefbaarheid, economische, ecologische, technologische en maatschappelijke uitdagingen van gebieden. Wat maakt een gebiedsontwikkeling veerkrachtig? Hoe ontwikkelen we aantrekkelijke woon- en werkgebieden die in staat zijn (mee) te veranderen? Hoe vergroten we de economische, ecologische, maatschappelijke en ruimtelijke veerkracht van steden en wat is daarvoor nodig? In deze programmareeks gaan we hierover in gesprek.