Na de feministische golven van de 20e eeuw, is sinds een paar jaar een nieuwe generatie feministen opgestaan. Dit nieuwe feminisme is jong, activistisch en enorm divers. Ook slaat het bruggen naar de anti-racisme beweging en klimaatactivisme, heeft het intersectionaliteit tot hoogste goed omarmt en laat het traditionele gendernormen vervagen. In de eerste FemCity Talkshow van 2021 gaan we het hebben over de toekomst van gendergelijkheid naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen. Welke nieuwe gezichten zijn doorgedrongen tot de Tweede Kamer? Welke frisse wind kunnen we verwachten op het Binnenhof de komende vier jaar? En welke verkiezingsbeloftes op het gebied van gendergelijkheid zullen er overeind blijven staan?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
DossierFemCity
Inclusief

Wat gaan we doen?
Met onder andere Melisa Can, Mikal Tseggai, Sander Heithuis en Henriëtte Hoogervorst zullen we in gesprek gaan over de verkiezingsuitslagen; waar kunnen we spreken van verlies en op welke vlakken is er winst geboekt? Ook kijken we naar het huidige momentum; is er sprake van een kantelpunt wat betreft representatie in de politiek? Tot slot blikken we vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen; wat is er nodig om het percentage vrouwen en andere onder gerepresenteerde groepen in de raden omhoog te krijgen?

Tussendoor bellen met twee nieuwe gezichten in de kamer – D66 kamerlid Lisa van Ginneken en nummer twee van Volt, Nilufer Gündogan – om te horen over hun beëdiging, eerste debatten en politieke agenda voor de komende tijd.

Heb je vragen? Stel ze via zoom!

De FemCity talkshows zijn informele – voor nu online – gespreksavonden in Pakhuis de Zwijger, gratis voor het publiek te bekijken en gericht op iedereen die op zoek is naar diepgang en duiding van actualiteiten in de maatschappij die draaien om feminisme en gendergelijkheid. Daarbij is de talkshow een platform voor vrxowen met belangrijke ideeën, innovatieve ondernemingen of bijvoorbeeld de release van een boek, album of platform. We zijn live, dus iedereen kan vanuit huis vragen stellen aan de aanwezigen of chatten met andere kijkers.

Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.