‘Een atlas van menselijk lijden’, zo noemt VN-baas Antonio Guterres het meest recente IPCC-klimaatrapport. Iedereen die zich enigszins in de toekomst van de aarde verdiept, stuit op zorgwekkende grafieken, onheilspellende voorspellingen en obscure blogs. Hoe verhoud je je als individu tegenover deze onheilsboodschap? Ter gelegenheid van de boekpresentatie van De eeuw van Felix van schrijver en socioloog Ruben Jacobs gaan we in gesprek over hoop. Wat is dat überhaupt: hoop? En waar vinden we de hoop om te blijven bouwen aan een waardevol bestaan?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

NB Eva Dassen (XR) is helaas verhinderd en kan dus niet aanwezig zijn.

Over de sprekers

  • Ruben Jacobs is socioloog, schrijver en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarnaast is hij columnist voor het platform Brainwash van Human en presenteert hij de podcastserie De Groene Eeuw. Op 31 maart 2022 verschijnt zijn nieuwe boek De eeuw van Felix, een zoektocht naar manieren om zichzelf en zijn zoontje Felix voor te bereiden op een onzekere toekomst.
  • Wouter Veer is sinds 2013 actief als impact gedreven investeerder en ondernemer. In de loop van 2020 kwamen een aantal paden bij elkaar: de ambitie om “iets” met grond te doen, mooie zelfvoorzienende plekken voor de lange termijn te realiseren en een stellige visie op de werking van – en de gevolgen van – ons financiële systeem. In 2021 richtte hij Lenteland op, waarin al die drijfveren samen komen. Eerder richtte hij (mede) Stichting iFund en BlueCity (010) op.
  • Lisa Doeland is filosoof en docent aan de Radboud Universiteit en de UvA, en doet promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze geeft les over ethiek en contemporaine kwesties, zoals afval, ecologie, het Antropoceen en apocalyptiek. Ze heeft een achtergrond in zowel de literatuurwetenschap als de filosofie, een zwak voor het unheimische, het monsterlijke en de figuur van de detective.
  • Chautuileo Tranamil heeft wereldwijd gewerkt met lokale gemeenschappen, met name inheemse volkeren. Als Mapuche-Pewenche zet ze zich in voor het welzijn van inheemse gemeenschappen over de hele wereld. Ze heeft politieke wetenschappen, internationale betrekkingen en conflictstudies gestudeerd in Nederland met een focus op Latijns-Amerika, internationale publieke rechten en inheemse volkeren.
  • Imane Valk is scholier en oprichter van de kindercoalitie Jong Plein ‘40–’45. Ook is ze Erfgoeddrager van Koloniale Sporen in mijn Buurt en voormalig lid van de Amsterdamse Kinderraad. Ze zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin de ideeën van kinderen worden meegenomen.

Over “De eeuw van Felix”

‘Het lijkt hier wel Noord-Afrika,’ verzucht de hoogzwangere vriendin van Ruben Jacobs als ze in de zomer van 2018 Nederland binnen rijden na een vakantie. In plaats van de groene vochtige oase die ons land rond die tijd van het jaar doorgaans is, zien ze een dor, bruingeel en uitgeput landschap. De twijfel slaat voor het eerst echt toe. Hun nog ongeboren zoon Felix zal opgroeien in een tijdperk dat in het teken zal staan van het leefbaar houden van de planeet, voor hem en de generaties daarna. Doen ze er wel goed aan een nieuw mens op aarde te zetten? We lijken op een rampscenario af te koersen: klimaatverandering is de grootste bedreiging van het leven op aarde. Waarom is de mensheid zo’n verwoestende kracht geworden? Hoe verhoud je je als individu tot deze onheilsboodschap? In hoeverre draag je verantwoordelijkheid? Hoe houd je hoop, wellicht tegen beter weten in? Welk verhaal vertel je je kind straks?

In De eeuw van Felix gaat Ruben Jacobs op zoek naar antwoorden op die vragen. Zijn verkenning voert hem langs mensen, plekken en ideeën uit heden en verleden die een nieuw licht werpen op de verhouding tussen mens en aarde. De geschiedenis wijst namelijk uit dat echte verandering zelden door overheden en bedrijven in gang gezet wordt, maar door onszelf.