Op 12 oktober zal de eerste editie van Indigenous Liberation Day plaatsvinden, de dag dat Columbus arriveerde. Deze dag markeert dan ook het symbolische begin van kolonisatie, genocide en dus ook het verzet van inheemse volkeren wereldwijd. Het festival heeft als doel om vanuit inheemse perspectieven te kijken naar dekolonisatie en herstel op gebied van zelfbeschikkingsrecht, natuur, kennis, spiritualiteit, taal en cultuur. We zullen in het kader van Earth Day tijdens deze soft-launch meer vertellen over het programma en hoe je zelf kan bijdragen aan Indigenous Liberation Day. Let op: I.v.m. het coronavirus zal dit een online LIVECAST programma betreffen!

Achtergrond Indigenous Liberation Day op 12 oktober:
Momenteel worden Inheemse rechten en zelfbeschikkingsrecht wereldwijd geschonden. Hierbij zorgt het koloniaal kapitalisme voor verdere marginalisering van inheemse volkeren en privatisering van land, hulpbronnen en grondstoffen. Het gevolg is een globale klimaat en milieu catastrofe.

Daarom is het belangrijk dat inheemse stemmen worden gehoord. Niet alleen voor het zelfbeschikking- en mensenrechten aspect, maar ook omdat het belangrijk is dat we leren van hun kennis, spiritualiteit en cultuur. Kennis die nodig is voor het dekolonisatieproces, het herstel van onze relatie met Moeder Aarde en het regeneratieproces van de natuur.

Indigenous Liberation Day is geïnitieerd door stichting Aralez i.s.w.m. diverse inheemse coalities, belangengroepen en Pakhuis de Zwijger.

Wil je zelf en idee aandragen voor het Indigenous Liberation Day?
Bekijk dan de Open Call, en vul het formulier in.

This event is developed by
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
In collaboration with
Programme seriesIndigenous Liberation

Inheemse rechten en zelfbeschikkingsrecht worden wereldwijd geschonden. Daarnaast zorgt het koloniaal kapitalisme voor verdere marginalisering van Inheemse volkeren door privatisering van land, hulpbronnen en grondstoffen. Het gevolg is een globale klimaat- en milieucatastrofe. Het is van belang dat Inheemse stemmen worden gehoord. Niet alleen om het zelfbeschikkings- en mensenrechtenaspect, maar ook zodat we leren van hun kennis, cosmovisies, spiritualiteit en cultuur. Zij zijn de kennisdragers. Hun visie is niet alleen nodig voor het dekolonisatieproces, maar ook voor het herstel van onze relatie met Moeder Aarde en het verdere regeneratieproces van de natuur. In het kader van de Indigenous Liberation Day vindt elk jaar rond 12 oktober, de dag dat Columbus arriveerde in Abya Yala, een serie evenementen plaats geïnitieerd door Aralez in samenwerking met Pakhuis de Zwijger en diverse NGOs, grassroots-organisaties en Inheemse diaspora.