Arna Mackic geldt als een van de belangrijke, nieuwe stemmen binnen de architectuurwereld. Met haar werk is ze op zoek naar één ding: verbinding. Filmmakers Laurens Samsom en Frederick Mansell doken in haar slipstream en trokken met Mackic onder andere naar Capljina, het Bosnische stadje dat ze op jonge leeftijd ontvluchtte vanwege de oorlog. Op deze avond praat Mackic met Massih Hutak en Najah Aouaki over haar grote ideaal: een samenleving waar bevolkingsgroepen door in plaats van naast elkaar leven.

De hele film is via deze link te bekijken.

Over de sprekers

Eigenlijk is Arna Mackic veel meer dan een architect. Ze schrijft, doceert, geeft lezingen, debatteert en ja, ze ontwerpt. In haar werk komt haar verleden nadrukkelijk tot uitdrukking: haar vlucht uit Bosnië-Herzogivina op 5-jarige leeftijd, haar jeugd in een multiculturele buitenwijk van Zoetermeer; Mackic weet hoe het voelt om buitengesloten te worden en hoe funest het is als mensen elkaar de rug toe keren. Het voelde voor haar daarom als een verademing toen ze recent Amsterdam voor Rotterdam inruilde. In de havenstad ziet ze hoe verschillende groepen mensen door in plaats van naast elkaar leven.

Massih Hutak is verknocht aan Amsterdam-Noord, het stadsdeel waar hij opgroeide. Toen hij Noord de afgelopen jaren in rap tempo zag veranderen, ging hij daarom over tot actie. De gentrification van Noord moest stoppen. Zijn strijd voert hij op alle mogelijke fronten: via een wekelijkse column in Het Parool, via een theaterstuk, via de muziek. Voor zijn werk ontving hij afgelopen januari in Pakhuis de Zwijger de Nieuw Amsterdam Prijs.

Net als Mackic en Hutak zet stadsmaker en econoom Najah Aouaki zich in voor een inclusieve stad. Door het bedenken en ontwikkelen van verschillende strategieën probeert ze te voorkomen dat mensen buitengesloten worden. Met haar werk zorgde ze er eerder voor dat de Java-straat in Amsterdam-Oost zijn diverse karakter behield. Dat deed ze door lokale ondernemers op succesvolle wijze te helpen om aansluiting te vinden bij de veranderende wijk.

Dit programma is ontwikkeld door
Daan Dekker
Programmamaker Ruimtelijke Stad
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator