De hit-documentaire ‘Knock Down the House’ volgt de campagne(strijd) van vier inspirerende Amerikaanse vrouwen, in hun poging een omwenteling teweeg te brengen in het Congres. Een van deze vrouwen is de inmiddels beroemde Alexandria Ocasio-Cortez (beter bekend als AOC), het jongste vrouwelijke congreslid ooit. Hoe vertaalt het verhaal van Knock Down the House zich naar de Nederlandse context? Wie zijn de vrouwen in ons eigen land die het verschil (gaan) maken? Aan de hand van fragmenten uit de documentaire, gaan we in gesprek met huidige en aanstormende politici, die ieder voor zich een verandering teweeg proberen te brengen binnen het Nederlandse politieke speelveld.

I.v.m. persoonlijke omstandigheden kan Myrthe Hilkens niet aanwezig zijn. Fatima Elatik vervangt haar tijdens dit programma.

_____

Gedurende het programma gaan we in gesprek met sprekers en de zaal over een aantal fasen uit (de weg naar) de politiek. Dit doen we aan de hand van fragmenten uit de documentaire Knock Down The House. Wat kunnen Nederlandse vrouwen leren van de politieke inzichten van de ervaringen van Alexandria, Amy, Paula Jean en Cori in hun campagnestrijd?

De onverwachte keuze voor de politiek

De vrouwen uit Knock Down the House waren verpleger, serveerster, de dochter van een mijnwerker en/of moeder. Hoe kwamen zij tot de keuze om, zonder politieke vooropleiding, de politieke arena in te stappen? Wat gaven ze ervoor op, waar kregen ze mee te maken? En wat hadden ze nodig om zich voor te bereiden op deze stap? In gesprek met drie Nederlandse vrouwen die politiek actief zijn, waren, of gaan worden:

  • Marie-Anne van Reijen is psycholoog en politicoloog en was zes jaar lang raadslid in Amsterdam. Ze is oprichter van Meer Vrouwen in de Politiek. MViP zorgt voor gendergelijkheid in de politiek door in het begin van het proces te zorgen voor voldoende vrouwen. Er zijn nog zoveel meer vrouwen geschikt voor de politiek, Marie-Anne maakt hen wegwijs in de wereld van politiek en geeft hen de vaardigheden en tools om een succesvolle politica te zijn dmv coaching, netwerkbijeenkomsten, lezingen en kennismakingscursussen politiek en politieke vaardigheden.
  • Fatma Süslü-Yigittürk is docent, coach en counselor bij ROC Mondriaan in Den Haag. Vier jaar geleden begon ze met het opzetten van de Moederklas, waardoor jonge moeders weer onderwijs kunnen volgen. Hiervoor won zij dit jaar de Kartiniprijs, als Haagse burger die zich onvermoeibaar inzet en een bijdrage levert aan de emancipatie van vrouwen en meisjes in de stad. Ze overweegt wat de volgende stap is -is het tijd voor een politieke carrière?
  • Sarah Reitema is een finance consultant, (IT-)filosoof en industrie expert die in het najaar van 2018 tweemaal een betoog hield op inspraakavonden van de gemeente Rotterdam. In haar verhaal stuurt ze aan op veranderingen in het Rotterdams beleid, met name op het gebied van de schuldenproblematiek. Inmiddels is ze lid geworden van de PvdA in Rotterdam en overweegt ze in de komende jaren de politieke ring in te stappen.

Fighting the establishment

Het politieke establishment in de USA is voor 81% man, is bijna altijd wit, meestal miljonair, en bestaat uit heel veel advocaten. Wat is er nodig om het politieke pad toegankelijk te maken voor ander soort kandidaten, zoals in de documentaire Knock Down The House? In gesprek met drie (voormalig) politici, over de stappen die bewerkstelligt moeten worden om tot (cultuur)verandering binnen de Nederlandse politiek te komen:

  • Sylvana Simons is de oprichter van de politieke partij BIJ1 en is momenteel gemeenteraadslid voor Amsterdam BIJ1. Na een carrière als bekend mediamaker en presentator, stapte ze in 2016 de politieke arena in. In haar werk richt ze zich d.m.v. een intersectionele benadering op het aanpakken en bestrijden van racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en andere vormen van structurele ongelijkheid in de samenleving.
  • Melody Deldjou Fard is gemeenteraadslid voor GroenLinks in Utrecht op de portefeuilles cultuur, diversiteit, economie en stadspromotie. De maatschappelijk betrokken vormgever ontwikkelde zich in 9 maanden tijd van een politiek lid tot de #5 op de lijst, tot campagneleider en vervolgens tot het landelijke Partijbestuur.
  • Myrthe Hilkens is een publiciste en freelance journaliste. Tussen 2011-2013 was ze driemaal (tijdelijk) Tweede Kamerlid voor de PvdA. Ze werd herkozen bij de verkiezingen van 2012, met ruim tweeduizend voorkeurstemmen. In het parlement hield zij zich bezig met het beleid tegen huiselijk geweld, zedendelicten, discriminatie, mensenhandel en de verslavingsproblematiek. In 2013 stapte ze uit de partij omdat haar idealen niet strookten met de wijze waarop het politiek systeem funcioneert.

Na de verkiezingen

Drie van de vier vrouwen die gevolgd worden in Knock Down The House worden niet verkozen. Hoe ga je om met tegenslag als je de politiek in probeert te komen, en hoe behoud je het talent, de ervaring en de motivatie van de kandidaten die het (nog) niet gered hebben? In gesprek met:

  • Ayse Tekin-Konuksever stond als politiek kandidaat op nummer 6 van de lijst voor DENK Noord-Holland. Ze voerde campagne voor de Provinciale Staten verkiezingen in 2019. DENK behaalde deze verkiezingen 1 zetel in Noord-Holland.
  • Devika Partiman werkt aan gender en politieke gelijkheid in Nederland. Ze is oprichter van Stem op een Vrouw, een stichting die sinds 2017 met succes meer vrouwen in Nederland verkiest. Dit jaar won ze de eerste De Ribbius Peletier penning, die de komende 5 jaar wordt uitgereikt aan een vrouw die zich heeft ingezet voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Over de film: Knock Down The House

Vier uitzonderlijke vrouwen zetten grassroots-campagnes op tegen machtige gevestigde spelers in Knock Down the House (2019), een inspirerende blik op de tussentijdse verkiezingen van 2018 die de machtsverhoudingen in Amerika deden omslaan.

Toen haar familie getroffen werd tijdens de financiële crisis, moest de in the Bronx geboren Alexandria Ocasio-Cortez dubbele diensten draaien als barvrouw om executieverkoop van haar huis te voorkomen. Nadat ze haar dochter verloor aan een te voorkomen medische aandoening, wist Amy Vilela niet wat te doen met de woede die ze voelde over het gebroken Amerikaanse gezondheidszorgsysteem. Nadat de politie een ongewapende zwarte man doodschoot en tanks haar buurt binnenkwamen, ging Cori Bush, een geregistreerde verpleegster en pastor, de straat op. De dochter van een mijnwerker, Paula Jean Swearengin, was het zat om haar vrienden en familie te zien lijden onder de milieueffecten van de kolenindustrie.

Winnaar van de publieksprijs: U.S. Documentary and the Festival Favorite Award op het Sundance Filmfestival van 2019, volgt Knock Down the House de campagnestrijd van deze buitengewone vrouwen, terwijl ze hun gemeenschap mobiliseren, kiezers betrekken en een beweging starten in een tijd van historische volatiliteit in de Amerikaanse politiek.