De documentaire A World to Shape volgt de twee bevlogen ontwerpers van de nieuwe generatie, Nienke Hoogvliet (1989) en Dave Hakkens (1988). Deze twee vindingrijke makers willen met met kleinschalige productiemethoden een oplossing bieden voor schaarsere grondstoffen en energie en toenemende vervuiling en globalisering. Welke obstakels moeten zijn daarbij overwinnen? Hoe realistisch zijn hun ambities?
In A World to Shape volgt regisseur Ton van Zantvoort deze twee ontwerpers die oplossingen en kansen zien waar anderen vooral problemen zien. Dave en Nienke tasten hierbij de grenzen tussen kunst, design en wetenschap af in hun zoektocht naar duurzamere manieren van produceren en consumeren. Nienke focust zich met toepassingen van zeewier als alternatieve grondstof voor de vervuilende kledingindustrie. Dave realiseert op een eigen stuk grond in Portugal het project Kamp, een woon/werk gemeenschap met een minimale carbon footprint.
Voorafgaand aan de filmvertoning worden Dave en Nienke geïnterviewd over hun zoektocht naar nieuwe duurzamere manieren van produceren en leven. Na afloop is er een gesprek met regisseur Ton van Zantvoort over de totstandkoming van deze inspirerende documentaire.
Het werk van Ton van Zantvoort (Heesch, 1979) is vertoond op gerenommeerde A- filmfestivals. Zijn film Schapenheld ging in première op IDFA. De film werd geselecteerd door ruim honderdvijftig festivals en won 30 prijzen en 35 nominaties voor o.a. beste regie, beste camera en beste montage.
Nienke Hoogvliet richt zich op het ontwerpen en ontwikkelen van duurzame materialen en producten die leiden tot een duurzame en meer holistische wereld. De projecten vragen aandacht voor sociale of ecologische problemen in bijvoorbeeld de textiel, leer of voedingsindustrie. Haar meest recente project is Zeefier, een startup die textielverf produceert op basis van zeewier. De voordelen zijn evident: in tegenstelling tot synthetische verfstoffen, is verf van zeewier biologisch afbreekbaar. Je kunt wier bovendien kweken zonder kunstmest.
Dave Hakkens is een designer die vooral werkt aan projecten die globale problemen tackelen, zoals teveel elektronisch afval of plastic dat de planeet vervuild. Hij studeerde af aan de Design Academy met Precious Plastic, een machine om zelf je plastic te recyclen tot nieuwe producten. Na zijn afstuderen zette Hakkens dit project voort en heeft een complete productieketen met diverse machines ontwikkeld. Dave deelt alles wat hij doet en maakt online, zodat anderen ook een machine kunnen maken en hun plastic kunnen recyclen. Zijn nieuwste project is Kamp, een zelfvoorzienende woon- en werk gemeenschap op het platteland van Portugal. Project Kamp moet een prototype worden voor een nieuwe manier van leven, waar iedereen de fouten kan zien en de successen kan kopiëren.
Annemartine van Kesteren, curator Museum Boijmans van Beuningen en initiator van de permanente online-expositie De afbreekeconomie in 2020. In een virtuele museumzaal tonen ontwerpers en kunstenaars hun oplossingen voor het verantwoord afbreken van wat we maken. De tentoonstelling is mede bedoeld als inspiratiebron voor een kanteling in denken van economische groei naar balans in de natuur. Ook maakte zij in 2018 de expositie Changemakers in Boijmans, waarbij de potentie van design om nieuwe economische en industriele structuren te ontwikkelen.