LET OP: dit programma wordt verplaatst naar 28 maart 2022. Reserveer hier een nieuwe plek.

De samenleving verandert steeds sneller. Nu is het moment om na te denken over de toekomst van de ontmoetingsplek ‘’De Bibliotheek’’. Hoe ziet die unieke publieke ruimte er over 20 jaar uit? Laat je wensen en ideeën horen en kom samen met anderen tot nieuwe inzichten tijdens dit interactieve event. Iedereen is welkom om mee te denken over de toekomst van de bibliotheek.

Speeddatesessies en plenair hoofdprogramma
Vanaf 19.40 uur kan je in de grote zaal aansluiten bij speeddates in kleine groepjes; denkers en doeners met een uitgesproken mening over de toekomstige bibliotheek gaan in gesprek met het publiek. Om 20.00 uur starten we met een kort plenair programma waarin we losgemaakt worden van de dagelijkse realiteit. Een prikkelend toekomstvisioen, een beeld van de demografie van Nederland in 2040 en een stoomcursus nadenken over de toekomst bereiden ons voor op de breakout rooms.

Breakout rooms
In de breakout rooms gaat iedereen, na een korte introductie, aan de slag met de spreker en elkaar. We gaan tijdens de deelsessies in op de volgende vragen:

  • Deelsessie 1: Hoe zou de openbare ruimte die de bibliotheek nu is er in 2040 uit kunnen zien? Met Arne Lijbers, Associate architect bij Mecanoo.
  • Deelsessie 2: Stel we zijn in 2040 zonder boeken, hoe krijgt het lezen dan een plek in de bibliotheek? Met Anne van den Dool, tekstschrijver, auteur en cultureel journalist.
  • Deelsessie 3: Is de bibliotheek toe aan een nieuw governance model? Wie willen en mogen er allemaal meepraten in 2040? Met Eva Olthof, visual artist en initiatiefnemer Public Library Of.
  • Deelsessie 4: Wat is de digitale taak van de bibliotheek in een hypergenetwerkte samenleving? Met Dick van Dijk, creative director en head of programme bij Waag.

Terug in de grote zaal delen we onze meest innovatieve inzichten en geven deze mee aan denktank die hier nog een aantal maanden mee aan de slag gaat. Daarnaast krijgen ze een plaats in het pamflet waarmee we in de loop van 2022 aan een daadwerkelijk bibliotheekexperiment beginnen.

Early bird voorprogramma
Voor de early birds is er een voorprogramma van 17.30 tot 18.30 uur. Samen met kunstenares Eva Olthof ga je de reikwijdte van het ‘lidmaatschap’ onderzoeken, brainstormen over de democratische bibliotheek en toewerken naar een bibliotheekgebruikers-manifest.
Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan via [email protected]. Let op: je moet je dan ook nog apart aanmelden via de reserveer button voor het hoofdprogramma van 20.00 tot 22.00 uur.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de Bibliotheek van de toekomst en de denktank ga je naar www.probiblio.nl/denktank-bibliotheek-van-de-toekomst.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met