De Stad

De Laatste Bouwgrond

Wat betekenen de transformaties van het Foodcenter en Oosterdokseiland voor Amsterdam?
dinsdag 29 mei 2018, 20.00
di 29 mei 2018, 20.00
Grote zaal

Met de keuze om binnenstedelijk te bouwen staan ontwikkelaars voor ongekende uitdagingen. Amsterdam heeft namelijk slechts enkele bouwgronden over in de binnenring van de stad. Daarnaast maken de vele vraagstukken rondom bereikbaarheid, duurzaamheid en economie deze ontwikkelingen zeer complex. Hoe komt een binnenstedelijke ontwikkeling dan toch tot stand? Wat is het verhaal achter het ontwerp? En hoe vertaalt dit zich in nieuwe samenwerkingsverbanden en innovaties binnen gebiedsontwikkeling? Ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers delen hun visie over enkele toonaangevende gebiedstransformaties in Amsterdam.

Door de enorme druk op de woningmarkt laten we geen plekje onbenut om te bebouwen. Voor welke ontwikkelopgave staan we en hoe zorgen we voor een juiste menging van functies en bevolkingsgroepen in deze snel groeiende stad? Stadsgeograaf, auteur van het boek Terug naar de Stad en hoofdplanoloog bij de Gemeente Amsterdam, Jos Gadet verzorgt de aftrap van de avond en vertelt hier meer over. Hierna gaan we aan de hand van twee binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen met elkaar in gesprek.

 

Oosterdokseiland

Met een omvang van 225.000 m² is Oosterdokseiland (ODE) één van de grootste binnenstedelijke projecten in West-Europa. Momenteel werkt BPD aan het laatste stukje en ontwikkelt daar een enorm kantoor voor Booking.com, met 42 woningen en een levendige plint. Met een locatie die omringt is door spoor, water en de drukte bij het centraal station, staat de bouwer voor de nodige uitdagingen. Dit is te zien aan het complexe bouwproces en het ontwerp waarin allerlei innovaties zijn toegepast. Directeur Projecten Jeroen Galle en senior architect en associate van UN Studio Marc Hoppermann vertellen tijdens deze avond meer over hoe dit stukje stad tot stand komt.

Foodcenter – Marktkwartier

Verscholen achter hoge hekken tussen de Jan van Galenstraat en de Haarlemmerweg vindt de transformatie plaats van één van de laatste grote stukken bouwgrond van de stad. Al decennia dé plek in onze hoofdstad waar winkels en horeca groente, fruit en andere levensmiddelen kopen. Om ruimte te maken voor 1400 woningen en met behoud van de huidige bedrijven en de monumentale Markthal heeft Ballast Nedam en VolkerWessels zijn rol als ontwikkelaar opnieuw moeten definiëren. Voor de eerste keer doet projectdirecteur Philip van Maanen en strateeg Martijn Daalder een boekje open over hoe zij, zonder daadwerkelijk grond te bezitten, 80 bedrijven hebben verplaatst binnen het terrein, zodat ook dit laatste stukje stad ontwikkelt kan worden naar een plek om te wonen en werken.

dinsdag 29 mei 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 160 mensen waren aanwezig