Goede nieuwsvoorziening is van levensbelang voor de democratie. Zonder goed geïnformeerd te zijn, kunnen burgers de autoriteiten niet controleren en bepalen of de democratie naar behoren werkt. Maar wie worden tegenwoordig nog als betrouwbare boodschappers gezien? Onderzoek van de VU toont aan dat er een steeds groter wordende groep vertrouwen verliest in de professionele journalistiek. In plaats daarvan laat deze groep zich leiden door ‘nieuwe’ media zoals hashtags, influencers, blogs en whatsappberichten. Wat betekent dit voor de weerbaarheid van de democratie? En hoe kunnen professionele en nieuwe ‘nieuwsmakers’ deze vertrouwenskloof dichten?

Wat gaan we doen ?

Aan de hand van het onderzoek van Mariken van der Velden (Vrije Universiteit) naar de samenhang tussen het vertrouwen in de politiek en de media gaan we in gesprek met Hans Nijenhuis (hoofdredacteur AD), Jon Roozenbeek (onderzoeker en ontwikkelaar van de Fake News Game ‘Bad News’) en Nugah Shrestha (Oprichter van de Instagrampagina Politieke Jongeren).

Dit programma is een samenwerking tussen Pakhuis de Zwijger & het profielthema ‘Governance for Society’ binnen de Vrije Universiteit Amsterdam.

ProgrammareeksPolderpraat

In gesprek over conflict en samenwerking tussen burger en overheid, na de Tweede Kamerverkiezingen 2021