Hoofdgast in deze editie van Zomer in de stad is Marieke van Doorninck. Als wethouder ruimtelijke ordening en duurzaamheid is zij onder andere verantwoordelijk voor het complexe ‘Sprong over het IJ’-dossier en waakt ze over de hoge duurzaamheidsambities van Amsterdam. Hoe zorg je ervoor dat die ambities niet worden afgeremd door de corona-crisis? En wanneer gaat die verbinding over het IJ er daadwerkelijk komen? Met verder in deze editie: stedenbouwkundige Alexander D’Hooghe en de duurzame ondernemers Maurits Groen en Roebyem Anders.
Over de sprekers
Marieke van Doorninck is namens GroenLinks wethouder in het huidige Amsterdamse college. Ze is onder andere in het bezit van de portefeuilles ruimtelijke ordening, duurzaamheid & circulaire economie en energietransitie. Een van haar belangrijkste missies is het energieneutraal maken van Amsterdam. Volgens de routekaart die ze hiervoor heeft opgesteld, moet dat doel in 2050 worden gerealiseerd.
Maurits Groen geldt als één van de meest bevlogen duurzame ondernemers van Nederland. Hij is onder andere de oprichter van WakaWaka. Dit bedrijf maakt outdoor solar-producten als zaklampen en powerbanks die net zo goed door backpackers als mensen in afgelegen gebieden zonder stroom gebruikt kunnen worden. Groen eindigde eerder op de eerste plaats in de duurzame top 100-verkiezing van dagblad Trouw.
Roebyem Anders omschrijft zichzelf als een solar warrior. Nadat ze ruim twintig jaar over de hele wereld met klimaatvraagstukken bezig was geweest, richtte ze in 2012 het zonnepanelenbedrijf Zonline (sinds 2014 Sungevity) op. Voor dit bedrijf uit Amsterdam-Noord werken inmiddels ongeveer 200 mensen. Het grote doel: 5 miljoen mensen laten leven van zonnestroom.
Alexander D’Hooghe is een Vlaamse stedenbouwer die onder andere verbonden is aan het Amerikaanse Massachusetts Insitute of Technology. Hij is tevens de voorzitter van de commissie Oeververbindingen Rijkswateren Amsterdam. Zo beet hij zich recent vast in de kwestie die Amsterdam al tijden bezighoudt. Hoe moeten de noord- en zuidoever van de IJ met elkaar worden verbonden? In deze editie van Zomer in de stad vertelt hij meer over het advies dat de commissie recent naar buiten bracht: twee bruggen en een voetgangerstunnel bij het Centraal Station.
Evert van den Bos is regisseur van de in 2019 uitgebrachte documentaire Galapagos, hope for the future. In deze film volgt Van den Bos een aantal onderzoekers dat Galapagos, een kwetsbare eilandengroep voor de kust van Ecuador, probeert te beschermen tegen de invloeden van de mens. De documentaire zal op dinsdag 18 augustus om 21.00 worden vertoond op het terras van De Ceuvel.