Volgend jaar is het twintig jaar geleden dat Nederland als eerste land het huwelijk voor iedereen openstelde. Reden voor feest, toch? Na twintig jaar zijn er nog steeds weigerambtenaren, wordt in Nederland nog steeds pray-away-the-gay aangeboden, is homo nog steeds een scheldwoord, is de trans-gemeenschap nog steeds achtergesteld op de arbeidsmarkt. In deze pride week bespreken we met kamerleden Vera Bergkamp en Nevin Özütok het belang van de emancipatiebeweging.

Over de sprekers

Nevin Özütok is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en daarvoor was zij wethouder en bestuurder van Stadsdeel Amsterdam-Oost.
Ze zet zich in voor gelijke rechten voor iedereen in de kamer en is samen met Vera Bergkamp en Kirsten van den Hul één van de initiatiefnemers voor de grondwetswijziging waarbij LHBTIQ+ rechten zijn verankerd in artikel 1 van de grondwet.

Vera Bergkamp
is sinds september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. Als Tweede Kamerlid houd ze zich onder andere bezig met maatschappelijke thema’s, zoals de langdurige zorg, drugs en alcohol en familierecht. Daarnaast heeft zich hard gemaakt voor een expliciet verbod van discriminatie van transgenders en intersekse personen.

Dino Suhonic is executive director bij Stichting Maruf. Maruf is hét kenniscentrum voor islam en seksuele diversiteit en vormt een veilige ontmoetingsplek voor queer moslims. Queer moslims hebben te maken met meervoudige discriminatie. Maruf helpt hen bij zelfacceptatie en persoonlijke empowerment.

Lyle Muns is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Daarvoor was hij o.a. voorzitter van Dwars (jongerenorganisatie van GroenLinks) en mede-oprichter en woordvoerder van Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers.

Het lijkt bijna alsof de populariteit van David Bowie de laatste jaren nog meer is gegroeid. 35 kunstenaars zijn geïnspireerd door de postmoderne avant-gardekunstenaar, zijn muziek, zijn leven en zijn opvallende persoonlijkheid. Deze tentoonstelling in de GO Gallery toont 35 verhalen in de vorm van schilderijen, tekeningen, objecten en foto’s over een van de belangrijke iconen van onze tijd. Oscar van der Voorn (eigenaar en curator Go Gallery) laat live zien hoe de expositie eruit ziet.

Ook deze aflevering zal weer op geheel eigen wijze afgesloten worden door spoken-word artist Luan Buleshkaj.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Servaz van Berkum
Hoofd Development
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Daan Dekker
Schrijver
Mediapartners
ProgrammareeksZomer in de stad

Deze zomer geen komkommertijd, maar tijd om door te pakken en met elkaar het gesprek aan te gaan over actuele thema's die belangrijk zijn voor de toekomst van Amsterdam. In deze wekelijkse talkshow schuiven elke maandagavond om 20.30 uur bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven aan en werpen we een blik op de staat van de stad.