Zelden stond de Nederlandse gezondheidszorg zo onder druk als dit voorjaar. Met Maurice van den Bosch (OLVG ziekenhuis) en Yvonne van Duijnhoven (GGD) blikken we terug op een roerige periode. En hoe gaat het nu? Paul Verhaeghe, de Belgische hoogleraar klinische psychologie, is te gast om meer te vertellen over zijn boek ‘Houd afstand, raak me aan’. In dit boek betoogt hij waarom dit het moment is om de maatschappij radicaal op de schop te nemen.

Over de sprekers

Maurice van den Bosch
Een van de hoofdgasten van vanavond is Maurice van den Bosch, hij is voorzitter van de raad van bestuur van het OLVG. Wat betekent de coronacrisis voor het Amsterdamse stadsziekenhuis? Hoe waren die eerste weken voor hem als bestuurder en hoe kijkt hij naar de toekomst? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je medewerkers mentaal gezond blijven tijdens een crisis? En dat niet corona-gerelateerde zorg ook de aandacht krijgt die nodig is?

Yvonne van Duijnhoven
De andere hoofdgast is Yvonne van Duijnhoven. Infectieziekten en crisisbestrijding vormen de rode draad in haar carrière: ze is opgeleid als gezondheidswetenschapper, momenteel directeur Infectieziekten bij de GGD Amsterdam en voorheen werkzaam voor het RIVM. Hoe waren de afgelopen maanden voor de GGD? Wat kunnen we leren van eerdere epidemieën – zoals bijvoorbeeld HIV of Q-koorts? En moeten we ons opmaken voor steeds meer bedreigende virussen?

Paul Verhaeghe
De Vlaamse hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse vertelt over zijn nieuwe boek ‘Houd afstand, raak me aan’. Zijn interesse naar de relatie tussen maatschappelijk veranderingen, identiteit en mentale stoornissen zien we ook in dit boek terugkomen. Eerder schreef hij o.a. de bestsellers ‘Intimiteit’ en ‘Identiteit’.

Lisa Wiegel
De hele zomer lang kun je bij de Brakke Grond genieten van het Peepshow Palace Festival, met tenminste 144 voorstellingen. Het peepshowconcept is geboren uit noodzaak – want de 1,5m afstand is er gemakkelijk te bewaren. Het initiatief kwam van theatercollectief de Warme Winkel, die het spits afbeten met de theatershow ‘Alleen Samen’. Maar ook Spinvis en anderen komen voorbij. Lisa neemt je vanavond mee in Peepshow Palace.

Luan Buleshkaj
Ook deze aflevering zal weer op geheel eigen wijze afgesloten worden door spoken-word artist Luan Buleshkaj.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksZomer in de stad

Deze zomer geen komkommertijd, maar tijd om door te pakken en met elkaar het gesprek aan te gaan over actuele thema's die belangrijk zijn voor de toekomst van Amsterdam. In deze wekelijkse talkshow schuiven elke maandagavond om 20.30 uur bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven aan en werpen we een blik op de staat van de stad.