Tijdens deze speciale verkiezingsavond volgen en bespreken we de tussentijdse uitslagen van de verkiezingen, en gaan we in gesprek over de huidige staat en toekomst van onze politiek, democratie en samenleving. Aan de hand van fragmenten uit de Tegenlicht aflevering ‘De weerbare democratie’, reflecteren we op de invloed van fake news, het (gebrek aan) vertrouwen in media en politieke instituties, en het belang van politieke representatie; en blikken we vooruit naar de stappen die nodig zijn om verantwoord, groen en sociaal uit de pandemie te komen.
Met moderatoren Jörgen Tjon A Fong en Natasja van den Berg, en kandidaat kamerleden Sara Murawski (SP), Vayhishta Miskin (BIJ1), Simion Blom (GroenLinks) en Fatihya Abdi (PvdA).
Bespreking van de eerste exitpolls met de chef Politiek bij Trouw, Bart Zuidervaart.
Muziek van Alyssa en Chiara.
Wat voor invloed heeft dit coronajaar van rellen, demonstraties, fakenews en complotdenken op onze democratie gehad? En wat is de betekenis van het huidig online campagne voeren en meerdaags stemmen voor de verkiezingen? Met Marleen Stikker (WAAG), Mea Dols de Jong (VPRO Tegenlicht) en Mariken van der Velden (VU).
De meerderheid van de Tweede Kamerleden zijn nog altijd man, wit en hoogopgeleid. Hoe representatief is onze volksvertegenwoordiging dan eigenlijk, en bieden de huidige verkiezingen een kans op verandering? Met Devika Partiman (Stem op een vrouw), Noah Hajji (voorzitter JOB) en Linde van Noord (Nationale Denktank).
Bespreking van de tweede exitpolls met de chef Politiek bij Trouw, Bart Zuidervaart.
Muziek van Alyssa en Chiara.
Hoe kan het vertrouwen tussen burger en overheid hersteld worden, om een van de grootste uitdagingen van deze tijd op te lossen? Wat is het belang van democratie en samenwerking, als het gaat over het aanpakken van klimaatverandering? Met Eva Rovers (Bureau Burgerberaad), Pallas Agterberg (Alliander) en Kasper Spaan (Waternet).
Wat is er nodig voor een groene, sociale en gezonde economie en samenleving, na corona? Met Bas Jacobs (Erasmus Universiteit), Jerry Afriyie (Nederland Wordt Beter) en Girma Segaar (Kandidaat-Minister van de Nieuwe Economie).
De bespreking van de krant van morgen door de chef Politiek bij Trouw, Bart Zuidervaart.
Over de Tegenlicht aflevering
De polarisatie in Europa groeit, de electorale steun voor populisten is erg groot. Overal zijn grote groepen ‘ontevredenen’ te vinden. Waar komt die onvrede vandaan en waarom lijkt de gangbare politiek nergens in staat daarop een goed antwoord te formuleren? Is onze democratie sterk genoeg om met deze tegenstellingen om te gaan? Met de aflevering ‘De weerbare democratie‘ gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar de beste ideeën om onze democratie weerbaarder te maken tegen de autoritaire verleiding.
De aflevering De weerbare democratie wordt uitgezonden op zondag 14 maart, 22:05u op NPO2.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit volgen 2.400 burgers in aanloop naar de verkiezingen. Wat lezen en kijken ze? Welk medium vertrouwen ze het meest? Maar vooral: wat doet de cruciale zwevende kiezer? >>>
De actie Stem op een Vrouw dook vlak voor de vorige Tweede Kamerverkiezingen op. Vier jaar later ziet de stichting meer vrouwen op de lijst dan ooit. ‘Er broeide iets.’ >>>
Met Stemdivers.nl wil Pahladsingh ‘alle kandidaten’ een platform bieden om zich aan heel Nederland te presenteren. Met als uitgangspunt de ‘Kracht van Zeven’: afkomst, beperking, geaardheid, geslacht, leeftijd, opleiding en provincie. >>>