We staan voor gigantische uitdagingen: klimaatproblemen, ongelijkheid, toenemende eenzaamheid en polarisatie. Het is tijd voor grote verandering, maar hoe pakken we dat aan? De Verbeeldingswerkplaats zet de kracht van verbeelding in om samen te bouwen aan een inclusieve, eerlijke en duurzame toekomst. Met een toolbox vol creatieve methoden doorbreken we vastgeroeste systemen, denken we vooruit en gaan we op zoek naar praktische oplossingen voor de uitdagingen van onze stad.

Over de sprekers

Jeanne van Heeswijk (1965, Schijndel) is een Nederlandse kunstenaar die sociale rechtvaardigheid en gemeenschapsvorming centraal stelt in haar werk. Ze staat bekend om haar grootschalige, participatieve kunstprojecten in de openbare ruimte, waarin ze kunst, activisme en educatie verweeft. Met projecten zoals “Homebaked” in Liverpool en “Philadelphia Assembled” nodigt ze gemeenschappen uit om samen de toekomst van hun omgeving vorm te geven, vaak in reactie op stedelijke uitdagingen zoals gentrificatie en sociale ongelijkheid. Met haar werk daagt ze bestaande machtsstructuren uit en creëert ze nieuwe mogelijkheden voor collectieve actie en betrokkenheid.

Van Heeswijk is opgeleid in Tilburg en Maastricht, en oogste lof op biënnales in Venetië, Shanghai en Liverpool. Ze ontving prestigieuze prijzen zoals de Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change en de Curry Stone Design Prize.

Hester Dibbits is lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze combineert wetenschap en praktijk met focus op alledaagse cultuur. Haar onderzoeksprogramma richt zich op kennis en vaardigheden voor erfgoedprofessionals. Ze geeft internationaal lezingen en workshops over emotienetwerken, een methode die inzicht biedt in de dynamiek van belangen, kennis en emoties in erfgoedinteracties.

Laura Cull Ó Maoilearca behaalde haar PhD in Drama aan de Universiteit van Exeter. Ze leidde het Center for Performance Philosophy aan de University of Surrey (2016-2020), waar ze de filosofische dimensies van theater en performance onderzocht. Sinds 2020 is ze lector en hoofd van DAS Graduate School aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en een internationaal vooraanstaand onderzoeker in theaterwetenschappen.

Sabine Niederer is lector Visual Methodologies aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de beeldtaal op social media-platforms, bijvoorbeeld door te vergelijken hoe die platforms op verschillende manieren urgente maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering in beeld brengen.

Patricia de Vries is sinds 1 februari 2022 lector van het lectoraat Art & Public Space (LAPS)/The City aan de Gerrit Rietveld Academie. Voorheen was ze filosofe aan Maastricht University en werkte bij het Institute of Network Cultures. Ze heeft ruime ervaring met praktijkgericht artistiek onderzoek en wil de rol van kunst en design in het onderzoeksveld van de open ruimte herdefiniëren en versterken.

Martijn de Waal is lector Civic Interaction Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Met een achtergrond in journalistiek, mediastudies en praktische filosofie, richt zijn onderzoek zich op de relatie tussen digitale media en publieke ruimte, met speciale interesse in civic media en digitale placemaking. Sinds 2024 is Martijn wetenschappelijk directeur bij het Centre of Expertise.

In samenwerking met