We staan voor gigantische uitdagingen: klimaatproblemen, ongelijkheid, toenemende eenzaamheid en polarisatie. Het is tijd voor grote verandering, maar hoe pakken we dat aan? De Verbeeldingswerkplaats zet de kracht van verbeelding in om samen te bouwen aan een inclusieve, eerlijke en duurzame toekomst. Met een toolbox vol creatieve methoden doorbreken we vastgeroeste systemen, denken we vooruit en gaan we op zoek naar praktische oplossingen voor de uitdagingen van onze stad.

Timeline
12:30 - 13:00 - Inloop: kies je workshops en bezoek de expositie Climate Imaginaries at Sea
13:00 - 14:00 - Grote Zaal: Introductie en welkom

Welkom door Shay Raviv
Keynote Jeanne van Heeswijk
Interview met Hester Dibbits en Martijn de Waal

14:10 - 15:30 - Workshopronde 1
15:30 - 16:00 - Foyer: Pauze
16:00 - 17:20 - Workshopronde 2
17:30 - 17:50 - Grote Zaal: Afsluiting
17:50 - 18:30 - Foyer: Borrel

De expositie wordt verzorgd door Climate Imaginaries at Sea, met:

Dorothy Blokland & Joy Brandsma / AHK Lectorate of the Academy of Theatre and Dance & Villa Zapakara – The Power of Water
Carlo De Gaetano, Andy Dockett & Sabine Niederer / HvA Visual Methodologies Collective /w VU & ARTIS – Amsterdam as a symbiotic city
Müge Yilmaz – Future Guide for the Salty Forager
Kim Spierenburg / Inholland – Water Nation

Over de sprekers

Kunstenaar Jeanne van Heeswijk laat in haar keynote zien hoe collectieve verbeelding dient als ronkende motor voor sociale verandering. Ze nodigt ons uit om ons dagelijks leven, onze gewoontes en de structuren die ons omringen opnieuw onder de loep te nemen. Met projecten als de Afrikaanderwijk Coöperatie toont ze dat collectiviteit geen vaste vorm heeft, maar een proces is waarin mensen, te midden van al hun verschillen, samen werken aan een gedeelde toekomst. Van Heeswijk benadrukt dat langdurige samenwerking, gevoed door dialoog, aandacht en zorg, essentieel is om niet alleen te óverleven, maar ook om góed te leven. Aan de hand van inspirerende voorbeelden zoals het organiseren van bijeenkomsten rond rituelen en alledaagse activiteiten, toont ze hoe kunst niet alleen netwerken versterkt, maar complexe uitdagingen op een verbindende en open manier kan benaderen.

Hester Dibbits is lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze combineert wetenschap en praktijk met focus op alledaagse cultuur. Haar onderzoeksprogramma richt zich op kennis en vaardigheden voor erfgoedprofessionals. Ze geeft internationaal lezingen en workshops over emotienetwerken, een methode die inzicht biedt in de dynamiek van belangen, kennis en emoties in erfgoedinteracties.

Martijn de Waal is lector Civic Interaction Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Met een achtergrond in journalistiek, mediastudies en praktische filosofie, richt zijn onderzoek zich op de relatie tussen digitale media en publieke ruimte, met speciale interesse in civic media en digitale placemaking. Sinds 2024 is Martijn wetenschappelijk directeur bij het Centre of Expertise.

Shay Raviv is een sociaal ontwerper, designonderzoeker en projectontwikkelaar die programma’s modereert en vormgeeft met een focus op inclusiviteit en creativiteit. Met designonderzoek als haar belangrijkste instrument analyseert ze systemen en vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken en brengt ze vernieuwende perspectieven naar complexe thema’s.

Shay werkt aan uiteenlopende maatschappelijke ontwerpvragen, zowel in opdracht als in eigen projecten. Momenteel leidt ze de Embassy of Inclusive Society als creatief leider, in samenwerking met de Dutch Design Foundation. Daarnaast is ze medeoprichter van De Voorkamer in Utrecht, een innovatieve ontmoetingsplek die gemeenschappen verbindt in de multiculturele wijk Lombok.