De laatste jaren worden makers van mobiliteitsbeleid geconfronteerd met een enorme verbreding van vraagstukken waar zij rekening mee moeten houden. Makers van ander beleid lopen aan tegen beperkingen die mobiliteit en verkeersinfrastructuur hen opleggen. De (gezonde) bodem, de fysieke netwerken, de vitale stad en de (circulaire) economie, een samenhangende structuur in die vier lagen levert uiteindelijk de wijk van de toekomst. Hoe gaan we zorgen dat dat allemaal goed gaat functioneren? Wat gaan we doen met het verkeer? Waarom maken wij nog mobiliteitsplannen separaat?

Bij het werken aan de Stad van de Toekomst knelt de traditionele aanpak van mobiliteit en verkeersinfrastructuur. De laatste jaren worden makers van mobiliteitsbeleid dan ook geconfronteerd met een enorme verbreding van vraagstukken waar zij rekening mee moeten houden. De (gezonde) bodem, de fysieke netwerken, de vitale stad en de (circulaire) economie, een samenhangende structuur in die vier lagen levertuiteindelijk de wijk van de toekomst. Hoe gaan we zorgen dat dat allemaal goed gaat functioneren? Wat gaan we doen met het verkeer? Waarom maken wij nog mobiliteitsplannen separaat? We kunnen niet langer beginnen bij mobiliteit die op zichzelf staat, maar moeten beginnen bij die waaier aan vraagstukken die allemaal terechtkomen in de stad, bijna letterlijk in de straat.

Steeds meer mensen uit verschillende vakgebieden worden nieuwsgierig naar elkaar en willen samen bouwen aan hun stad van de toekomst. Wellicht bent u er daar één van. U bent van harte uitgenodigd voor de première van de documentaire. Om samen naar de film te kijken en om deel te nemen aan het nagesprek.

Programma
20.00 Opening door moderator Servaz van Berkum
20.05 Vertoning De Stad van de Toekomst – een blik op mobiliteit
20.30 Gesprek met de makers Geert Kloppenburg en Alexander van Altena
20.45 Gesprek met geïnterviewden Joyce van de Berg, Luca Bertolini, Debbie Dekkers, Ton Venhoeven
21.00 Gesprek met de zaal

Documentaire

De documentaire ‘De Stad van de Toekomst – een blik op mobiliteit onderzoekt dit bredere perspectief op de strijd om de schaarse ruimte. Terwijl vragen steeds knellender worden, zijn antwoorden nog schaars. We kunnen niet langer beginnen bij mobiliteit die op zichzelf staat, maar moeten beginnen bij die waaier aan vraagstukken die allemaal terechtkomen in de stad, bijna letterlijk in de straat.

Floris Alkemade zei hier als rijksbouwmeester over: “Op het moment dat je begint een vraag te stellen, zijn we over het algemeen geneigd het antwoord te gaan formuleren. De sleutel is om de vraag te onderzoeken. Het besef dat onze tijd zulke andere vragen stelt, betekent dat we de impuls moeten onderdrukken om met meer urgentie de oude antwoorden te herhalen. Je moet doorgronden wat er nou in de veranderende vraag zit en welke aanleidingen dat biedt om op een ander gebied te gaan interveniëren. Dat wordt gezien als “ze willen alles anders doen en radicaal zijn”, maar het is juist rationeel, logisch en effectief.

Steeds meer mensen uit verschillende vakgebieden worden nieuwsgierig naar elkaar en willen samen bouwen aan hun stad van de toekomst. Jij bent er daar één van. We nodigen je graag uit voor de première van de documentaire. Om samen naar de film te kijken en om deel te nemen aan het nagesprek naderhand. Je bent in je eentje welkom, maar het is nog leuker als je een paar mensen uit jouw omgeving meevraagt voor wie dit ook een belangrijke conversatie is.

LEES MEER

Meer informatie over Geert Kloppenburg

 

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator