De ontwikkeling van duurzame energieopwekking gaat snel, maar één van de grootste uitdagingen van de energietransitie is opslag. Efficiënte en effectieve opslag is noodzakelijk om pieken en dalen in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden. Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Van het ontwikkelen van snelle batterijen tot het opslaan van warmte in basalt en zout. En van het gebruik van ijzerpoeder als energiedrager tot gigantische blokkentorens die via het ophijsen van betonblokken energie opslaan en afgeven. VPRO Tegenlicht verkent de nieuwe opslagmogelijkheden.

Wat gaan we doen?

We starten het programma met een inkijkje achter de schermen: waarom moest deze film gemaakt worden? Welke oplossing voor duurzame energieopslag viel op? En hoe staat Nederland ervoor op het gebied van duurzame opslag? Met:

Waar de documentaire zich met name op de industrie richt, passen tijdens de Meet Up een aantal experts hun kennis toe op de stad Amsterdam. Wat voor duurzame energie- en warmte-opslagtoepassingen zijn toepasbaar op stedelijk niveau, hoe kan bestaande infrastructuur gebruikt worden (en is dat voldoende?) en wat is er nodig om deze transitie mogelijk te maken? Met:

  • Pallas Agterberg is directeur strategie van Alliander, het bedrijf dat de distributie van energie verzorgt in verschillende delen van Nederland. Recentelijk is ze benoemd tot lid Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, en vervult ze toezichthoudende functies bij Stichting OnePlanet Research en MVO Nederland.
  • Alexander van Ofwegen is Directeur Warmte en Productie, lid van de Raad van Bestuurslid én Chief Financial Officer (CFO ) bij Vattenfall Nederland. Vattenfall wil fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Dat doen ze in Amsterdam onder andere door de gesloten Hemweg kolencentrale om te vormen tot een fossielvrije ‘hub’ voor elektriciteit en warmte. Voor de productie, doorvoer én tijdelijke opslag van energie.
  • Lisanne Havinga is Assistant Professor Building Performance aan de TU Eindhoven en Principal Scientist System Integration bij het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES). Vanuit EIRES is ze mede-verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Digital Toolbox: instrumenten voor modellering en simulatie die beleidsmakers en de industrie helpen bij het nemen van beslissingen over ons toekomstige energiesysteem.
  • Ad Vlems is voorzitter van Ecodorp Boekel: een zelfvoorzienende wijk van o.a. 30 klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen, 6 mantelzorgwoningen, een buurthuis en kennis- en educatiecentrum, een werkplaats en kantoren. Deze wijk wordt voorzien van duurzame energie, wat door middel van een basaltaccu op duurzame wijze wordt opgeslagen.

De Tegenlicht documentaire ‘De race om een superbatterij‘ wordt uitgezonden op zo 7 februari 2021 om 22.05 uur op NPO 2.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.