In tijden van oorlog is aandacht voor mentale gezondheid cruciaal. Oorlogsgeweld kost niet alleen levens, het heeft ook een enorme mentale impact op de mensen die het overleven, hun familie en vrienden verliezen of moeten achterlaten. Die psychische pijn is misschien wel de allermoeilijkste wond om te helen. Daarnaast toont onderzoek aan dat een oorlog op veilige afstand met lede ogen aanzien – bijvoorbeeld via (sociale) media – een negatieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Wat doet een oorlog met de psyche? Hoe belangrijk is medische, mentale noodhulp? Hoe werk je toe naar herstel na zulke extreme trauma’s? En hoe zorgen we ervoor dat we niet lamgeslagen raken door oorlogsbeelden die we voorbij zien komen, maar juist in actie komen voor andere mensen in nood? Op 22 mei onderzoeken we wat oorlog doet met de psyche, zowel in crisisgebied als hier.

Over de sprekers

Mustafa Hadziibrahimovic vluchtte op 15-jarige leeftijd van de oorlog in Bosnië. Hierover schreef hij het autobiografische boek ‘De oorlog in mij’. In Nederland werkte hij als verslaggever voor verschillende omroepen en maakte hij meerdere documentaires. Zijn laatste documentaire, ‘Gewond Goud’, gaat over de nationale zitvolleybalploeg van Bosnië-Herzegovina, waarvan bijna alle spelers gewond raakten in de Bosnische oorlog. Op dit moment werkt Mustafa als docent aan de University of Applied Sciences in Rotterdam.

Samrad Ghane is klinisch psycholoog, medisch antropoloog en onderzoeker, onder andere verbonden aan de Parnassia groep. Hij ontwikkelt cultuursensitieve GGZ-programma’s voor vluchtelingen en migranten in Nederland.

Rasha Hilwi is contributing with a story in English. She is a Palestinian writer, journalist, storyteller, DJ and mother based in Amsterdam. She graduated from the University of Haifa with a bachelor’s degree in Sociology and Anthropology. She is the advocacy editor and strategy director of Raseef22, an Arabic-language media platform at the intersection of identity, democracy and social justice. In her performances and writing she focuses on the questions surrounding “Home بيت” and “Ghorbah غربة” and their intersection with motherhood, personal narratives, history and identities.

Martijn Hofman is psycholoog en ging twee keer op missie met Artsen zonder Grenzen. In Tajikistan was hij mental health activity manager. In zijn tweede missie ging hij naar Haïti, waar hij zich bezighield met een hulpprogramma voor trauma’s naar aanleiding van de aardbeving daar. Ook ging hij als hulpverlener naar vluchtelingenkamp Moria, waar hij een stuk over schreef: ‘Searching for happiness in camp Moria’. Hij werkt ook als straatpsycholoog in Rotterdam.

Marte Hoogenboom is schrijver en activist. Ze werkt als schrijver en eindredacteur voor het online platform OneWorld. Zo schreef ze een kritisch artikel in OneWorld over de terreur in Gaza: ‘Hoe kijk je weg van de best gedocumenteerde etnische zuivering ooit?’

Liesbeth Hermans is als lector verbonden aan de hogeschool Windesheim in Zwolle. Haar lectoraat Waarde(n)volle Journalistiek onderzoekt hoe journalistiek kan innoveren om aan te sluiten bij een samenleving die volop in verandering is. In haar onderzoek focust ze op de impact van constructieve journalistiek op het beroep, het product en het publiek. Ook was ze zo’n 30 jaar verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen als docent en onderzoeker.

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
Luna de Kruijff
Stagiair programmamaker Sociale Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Donna Senders