Door de stikstof-, klimaat- en biodiversiteitscrisis wordt er in aanloop van de verkiezingen veel gesproken over de landbouw. Naast effecten op milieu en klimaat heeft de landbouw ook direct en indirect effect op onze gezondheid. De sector levert ons voedsel, maar kan ook bijdragen aan gezondheidsproblemen als gevolg van fijnstof, zoöonsen en landbouwgif. Caring Farmers stelt gezondheidswoordvoerders de vraag: waarom zet het ministerie van VWS niet meer in op kringlooplandbouw? Hebben we een minister van Voedsel nodig?

Pakhuis de Zwijger zendt dagelijks online programma's uit via de LIVECAST. Meepraten kan via de Zoom webinar.
Dit programma is ontwikkeld door
Sara de Boer
Programmamaker Duurzame Stad
De moderator van dit programma is
Wilbert van de Kamp
Moderator
Mediapartner
OverDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?