Global Trends

De kracht van Afrika (VERZET)

Hoe belichten we de economische kracht en de culturele waarde van het Afrikaanse continent anno 2020?
woensdag 8 apr, 20.00
wo 8 apr, 20.00
Studio

Om de Corona-crisis het hoofd te bieden en de gezondheidsrisico's tot een minimum te beperken, heeft programmastichting Pakhuis de Zwijger alle publieke programma's t/m 6 april heeft geannuleerd.

Terwijl Europa verder vergrijst, zijn er in Afrika juist steeds meer jonge mensen. In de komende eeuw groeit de bevolking op het continent van 1,3 miljard naar ruim 4 miljard mensen. Veel Afrikanen zien dit als een enorme kans om het continent te ontwikkelen tot de grootste arbeidsmarkt ter wereld en de afzetmarkt met de meeste jonge consumenten. Hoe kijken Afrikanen zelf naar deze ontwikkelingen? Waar liggen hun kansen? En hoe hervormen zij het beeld van toekomstig Afrika voor de rest van de wereld?

In het westen heerste lange tijd het eenzijdige standaardbeeld van Afrika als een continent waar voornamelijk armoede heerst. Het gesprek over Afrika ging vaak gepaard met een bepaalde neokoloniale barmhartigheid. Denk aan de beelden van de Afrikaanse kinderen in weeshuizen in afwachting van de hulp van witte hulpverleners. Het is tijd om met een andere lens naar het Afrika van nu te kijken, een lens die de kracht van het dynamische continent weet te belichten en tot haar recht doet komen. Tijdens deze Meet Up gaan we daarom met Afrikaanse en Afro Nederlanders in gesprek over hoe zij naar het continent van hun roots kijken en hoe zijn in hun werk omgaan met de reframing van Afrika.