Hoewel kraken de stad Amsterdam veel heeft gebracht op het gebied van wonen en cultuur, is het over tijd steeds meer gecriminaliseerd en moeilijker gemaakt. Bekend zijn hierbij de krakersrellen uit de jaren 70 en 80, waaronder de slogan “Geen Woning Geen Kroning,” waarbij de kraakbeweging in actie kwam tegen het tekort aan beschikbare woningen. Tijdens dit programma zullen we reflecteren op deze geschiedenis maar vooral ook luisteren naar de minder gehoorde verhalen uit de kraakbeweging: bijvoorbeeld de Zwarte Kraakbeweging uit Amsterdam Zuidoost. Daarna kijken we voor wie kraken nog steeds belangrijk is en op welke manier kraken relevant is voor activisme vandaag de dag.
Amsterdam heeft zich stevig verzet tegen het nieuwe kraakverbod. Logisch. Krakers zorgen niet alleen voor een bruisende cultuur en een cool imago, maar ook voor extra inkomsten. En een gevaar voor de openbare orde zijn ze al lang niet meer.
Surinamers drukken nu al decennia hun stempel op de Bijlmer. Maar zonder een bijna vergeten kraakactie was dat misschien wel heel anders gelopen. Betrokkenen kijken nostalgisch terug op een van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland.
Hoewel Surinamers in de jaren zeventig Nederlandse staatsburgers waren, konden ze niet wonen waar ze wilden. Ze werden uit sommige wijken in Amsterdam geweerd en kwamen en masse in de Bijlmer terecht.
3 Maart 1980: voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog rollen er tanks door Amsterdam, ofwel de roemruchte ontruiming van een kraakpand.
De inhuldiging van Beatrix in 1980 verliep niet bepaald zonder slag of stoot. Onder het motto ‘Geen Woning, Geen Kroning’ veranderde de stad in een slagveld. Wat verwachtten de autoriteiten op die dag? Hoe hebben ze zich voorbereid? Wie stond klaar als het ècht mis ging? En wat wilden de krakers? In Andere Tijden een reconstructie van de Kroningsdag en de voorbereidingen van recherche, Mobiele Eenheid, gemeente, regering en last but not least: de krakers.
De Jordaan en De Pijp bestaan nog en er ligt geen snelweg door de Nieuwmarktbuurt: Amsterdam heeft veel aan krakers te danken, dus de VVD pleegt geschiedvervalsing door de bewoners van het Slangenpand weg te zetten als profiteurs, betoogt Zeeger Ernsting, gemeenteraadslid voor GroenLinks.
‘Te hoge huren? De student kraakt weer’ was de titel van een artikel op nrc.nl op 19 januari jongstleden. De Kinderen van Mokum, een groepje Amsterdamse jongeren, kraakten vier verdiepingen van een pand aan de Prinsengracht in Amsterdam. De kraak is een vorm van protestuiting tegen de te hoge kamerprijzen.