Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Waar de oplossing soms simpel lijkt kan de realiteit complexer zijn. Mensen willen verandering, maar wat daarvoor moet gebeuren en wie dat zou moeten doen is vaak onduidelijk.

Zijn het de burgers die minder moeten consumeren? Moeten de grote ‘vervuilende’ bedrijven verdwijnen of veranderen? Of is de politiek de sleutel tot de oplossing?

In dit programma proberen we duidelijkheid te scheppen. In een panelgesprek met mensen vanuit verschillende disciplines die het met elkaar, op een pragmatische en toch kritische wijze, zullen hebben over de knelpunten en oplossingen voor de realisatie van de energietransitie.

Dit organiseren we met het geloof dat klimaatverandering alleen gestopt kan worden als we elkaars perspectieven ruimte geven en stoppen met de vinger te wijzen. Het gesprek zal niet gaan over schuld en draagt dan ook de naam:

“De Gebroken Wijsvinger”

Nu te beluisteren! Het onbewerkte gesprek van de aller eerste aflevering van De Gebroken Wijsvinger met als onderwerp de energietransitie.

Het eind product met factchecking en context analyse volgt nog.
Hierbij zal aanvullende informatie en uitleg van complexe begrippen worden toegevoegd om een duidelijk en volledig beeld te geven over wat er in dit gesprek besproken is. Dit zal uiteindelijk te beluisteren zijn als podcast en te bekijken als video.

Aniek Moonen is voorvechter van klimaatrechtvaardigheid, binnen én tussen generaties. Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt ze de stem van 100.000 jongeren in het klimaatdebat.

Herman van der Meyden studeerde politicologie in Leiden en Offshore Engineering aan de TU Delft. Sinds 2007 werkt hij bij Shell. Eerst was hij onderdeel van het team dat voor Shell toekomstscenario’s ontwikkelt. Hij schreef het boek ‘Het ideale energiegewicht’ met adviezen voor consumenten om energie te besparen. Ook zette hij de stichting Perspectivity op waar hij zich richtte op het ontwikkelen van serious games om sociale vraagstukken op te lossen.

Carolien Gehrels is Global director energy transition bij Arcadis. Daarnaast bekleedt zij diverse bestuursfuncties, waaronder die van lid van de raad van toezicht van de TU Delft, het Forum voor Stedelijke Vernieuwing, Wereldwaternet, en het Ontwerp- en Bouwplatform van De Bouwagenda. Van 2006 tot 2014 was zij wethouder van de gemeente Amsterdam (en vanaf 2012 locoburgemeester). In oktober 2019 is zij door de Minister van Economische Zaken benoemd tot voorzitter van de Taskforce Infrastructuur Klimaatakkoord Industrie, wat leidde tot het TIKI-advies in mei 2020.

Lucia van Geuns is een ervaren energieprofessional die na een carrière bij Royal Dutch Shell (1980-2002) een onderzoeksfuncties bekleedde bij de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het Clingendael International Energy Programme (CIEP). Haar onderzoek richt zich op internationale ontwikkelingen op de energiemarkt, energietransitievraagstukken en klimaatveranderingsbeleid.

Dit programma is ontwikkeld door
Theo Rekelhof
Artist