De stadsranden zijn weer in de picture. In deze reeks onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen die onder druk staan door de almaar verdichtende stad. Tijdens de tweede grensverkenning kijken we naar de praktische kant van de stadsrand. We hebben het over de (kreukel)zone tussen stad en landschap en welke spelers invloed hebben op de invulling ervan. Ook kijken we naar de betekenis van de stadsrand als helende kracht waar mensen zich kunnen opladen.

Erik de Graaf
Erik de Graaf is docent/onderzoeker voor de bachelor-opleiding Built Environment binnen het onderzoeksprogramma Urban Technology aan de HvA. Tijdens deze avond vertelt hij over de economische betekenis van de stadsrand.

Like Bijlsma
In 2018 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving de publicatie ‘Stadsranden – schakelzones tussen stad en land’. Coauteur Like Bijlsma, Sector Ruimtelijke Ordening en Leefomgevingskwaliteit bij het PBL, licht de publicatie toe.

Frank Suurenbroek
Frank is lector Bouwtransformatie aan de faculteit techniek aan de HvA en verricht praktijkonderzoek naar de ruimtelijke transitie van de stad. In zijn lezing agendeert hij de stadsrand als een kraamkamer en cruciale contramal voor onze verdichtende steden.

Bekijk hier het gehele programma op de website van ARCAM

Lees hier meer over Het Stadsranden-lab van BNA

Onderzoeksteams

Dit zijn de mensen die de stadsranden van Amsterdam gaan onderzoeken! Deze vijf teams onderzoeken op initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek hoe we rood (stad) en groen (landschap, scheggen) minder kunnen laten botsen. Samen met de teams willen we nieuwe manieren vinden om ‘rood en groen’ tot een aantrekkelijk stuk stad te integreren, wat in de praktijk vaak verfrommelde gebieden blijken.

De teams gaan tot aan de zomer van 2020 aan de slag met de Amsterdamse stadsrand die in dit onderzoek als voorbeeld dient voor alle steden met een hoge verstedelijkingsdruk.

Stadsrand Amstelscheg – Amstelkwartier:
Marjan van Herpen en Claudia Temperilli, Clubhaus Architecten i.o.; Machiel Spaan, M3H; Robert Koerts, ROC Amsterdam; Remco Rolvink en Berrie van Elderen, bureau VE-R.

Stadsrand Amsterdamse Bosscheg – Zuidas:
Misja van Veen, Dana Behrman, Maria Zafeiriadou en Cadgas Delen, Van Berkel en Bos UNStudio; Maarten Ouboter, Waternet; Christopher Hendrik en John de Vries, Rademacher / De Vries; Peppie Wiersma, LUDWIG.

Stadsrand Diemerscheg – Amsterdam Zuidoost:
Jannie Vinke, ANA architecten; Gert Jan Wisse en Simona Serafino, Bureau B+B; Walter Dresscher, De Natuurlijke Stad; Lars Mosman, DubbelL buurtontwikkelaars; Esther Vlaswinkel, SVP.

Stadsrand Scheg van West – Geuzenveld:
Ahmed Oueld Hadj, Dutch Architect BV; Ahmed Baadoud, voormalig Stadsdeelvoorzitter; Wouter Pocornie, 26H.

Stadsrand Waterlandscheg – Buikslotermeer:
Harvey Otten, Harvey Otten Architectuur; Saline Verhoeven, Landschap Noord Holland; Bas Kok, Olivia media; Joost Vorstenbosch, XOOMlab.

Dit programma is ontwikkeld door