Het opschalen van circulair bouwen is uitdagend. Bij hergebruik van oude materialen is het vaak moeilijker om aan te tonen dat je aan huidige eisen en normen voldoet. Vanuit de logistiek is het uitdagend om materiaalstromen op het bouwproces af te stemmen. Wil circulair bouwen een schaalsprong maken dan zal het niet alleen qua kwaliteit maar ook qua kosten met de traditionele bouw moeten kunnen concurreren. Als laatste staat vaak niet op voorhand vast, hoe het eindresultaat er uit zal zien, wat restricties geeft in bijvoorbeeld de eisen op het gebied van de plaatselijke welstand. Aan de hand van het boek ‘The Flexible City’ gaan we in gesprek met architecten, bouwers, beleidsmakers, financiële instellingen en andere experts hoe we circulair bouwen naar een hoger niveau kunnen tillen.
Over het programma
Vanavond is de derde aflevering van een reeks van vier waarbij we het boek ‘The Flexible City: Solutions for a Circular Climate Adaptive Europe’ verder uitdiepen. Vanavond presenteren we een toolbox waarmee steden circulair kunnen worden doorontwikkeld. Het beschrijft de uitdagingen waar een circulaire aanpak voor staat en het toont instrumenten en geslaagde gerealiseerde voorbeelden op het gebied van circulariteit. Bestel het boek via nai010.
Recensent Jaap Modder nam de publicatie ‘The flexible city’ tot zich. Exit moderne stedenbouw en blauwdrukplanning, enter flexibele stadsontwikkeling die ruimte maakt voor de inbreng van bewoners en gebruikers en de continue verandering omarmt als leidmotief. En dat is ook nog eens goed voor klimaat en circulariteit.
Atelier LUMA is the design research program of LUMA Arles.
What if we could bring our buildings with us when migrating from the countryside to the city? What if we simply cut down buildings as building blocks and reuse them in the ever-expanding cities? The Resource Rows is using upcycled bricks and waste wood, a recycled concrete beam used as a bridge and old windows and waste wood as rooftop community gardens huts with an atmosphere of allotment gardens.