Wie maakten in 2019 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Op 25 september reikt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten De Loep 2019 en de VVOJ Aanmoedigingsprijs uit aan journalisten die zich vorig jaar hebben onderscheiden met opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers. Wie gaan naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Kijk op 25 september naar De Avond van de Onderzoeksjournalistiek en maak het mee!

Elk jaar reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de bijna honderd inzendingen die zijn ontvangen maken er negen kans op het winnen van De Loep 2019. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de aanmoedigingsprijs.
De jury onder voorzitterschap van Kees van den Bosch heeft de volgende inzendingen genomineerd.

In de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek:

 • Op zoek naar de vijand, Bette Dam – De Bezige Bij
 • Dossier Landbouwgif: “Bollengif in babyluier” en “Parkinson op het Platteland”, Ton van der Ham, Annette Schätzle en Norbert Reintjens –Zembla (idem)
 • Toeslagen affaire, Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis – RTL, Trouw

In de categorie Opsporende Onderzoeksjournalistiek

 • Gokken met bagger, Frans Glissenaar, Roelof Bosma, Parcival Weijnen en Mira Sys – Zembla, FTM en Spit
 • De kunst van de koning, Ton van der Ham en Norbert Reintjens – Zembla
 • Nederlandse luchtaanval in Irak veroorzaakte zeker zeventig burgerdoden (NOS) / De Nederlandse ‘precisiebom’ op een wapendepot van IS (NRC), Ben Meindertsma, Lex Runderkamp, Kees Versteegh en Jannie Schipper – NOS en NRC

In de categorie Signalerende Onderzoeksjournalistiek

 • Codenaam Eagles, Rob de Lange en Piet Depuydt – FD en De Tijd
 • De schimmige wereld van het Maltese paspoort, Luuk Mulder en Siebe Sietsma – Nieuwsuur
 • De achterkant van het Islamitisch onderwijs, Milena Holdert en Andreas Kouwenhoven – Nieuwsuur, NRC Handelsblad

De jury heeft verder de volgende producties genomineerd voor de aanmoedigingsprijs

 • Reconstructie lutetium-octreotaat, Lucien Hordijk – NTVG
 • De erfenis van DSB, Gidi Pols en Jochem van Staalduine – De Volkskrant
 • Het schimmige imperium van Alain Goetz, Kasper Goethals – De Standaard

De jury van De Loep heeft besloten Joop Bouma (Trouw) een bijzondere award toe te kennen voor zijn hele oeuvre. Bouma bereikt deze zomer de pensioengerechtigde leeftijd en kan terugkijken op een glanzende loopbaan als onderzoeksjournalist met tal van belangrijke publicaties. Daarnaast heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de VVOJ en het internationale samenwerkingsverband ICIJ. De VVOJ wil dat graag eren met een bijzondere prijs.

 

Met in dit programma een Keynote van:

Zes maanden lang deed Amelia Gentleman voor The Guardian onderzoek naar het Windrush-schandaal, de deportatie van mensen die oorspronkelijk afkomstig waren uit Britse koloniën in het Caribisch gebied terwijl ze wel een verblijfsrecht in het VK hadden. Ze bracht het verhaal in april 2018 en het leidde binnen enkele weken tot ontslag van de conservatieve minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd. Gentleman werd in 2018 de Britse journalist van het Jaar. In 2019 verscheen haar boek The Windrush Betrayal, Exposing the Hostile Environment.

 

———–

Voor meer informatie over de Avond van de Onderzoeksjournalistiek kunt u terecht bij het bureau van de VVOJ ([email protected]): Rick van Dijk (coördinator, 06 – 246 322 49) of Els Onink (medewerker, 085 – 047 1652).

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Hadassah de Boer
Presentator en regisseur