Tijdens dit programma wordt ‘De groene architectuurgids van Amsterdam’ gepresenteerd. De gids bevat de groenste gebouwen van 2000 tot en met 2025. Inzichtelijk gerangschikt op meetbare begrippen, zoals energieprestatie (EPC/BENG) en circulariteit (MAT1 en MPG), en op een kwalitatieve indicatie van natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit. De gids laat zien hoe de stad letterlijk en figuurlijk vergroent. De cijfermatige benadering maakt de projecten vergelijkbaar. De selectie biedt ruimschoots aanleiding tot discussie. Wat is groen? Hoe kunnen we dat het beste meten? Wat is het effect van groene criteria in tenderbeleid? En zijn de groenste gebouwen ook de beste?
‘Welk gebouw siert de cover van de publicatie ‘De groene architectuurgids van Amsterdam 2000-2025’ en verdient daarmee de titel ‘groenste gebouw in Amsterdam van dit moment’? Je hoort het als eerst tijdens deze avond!’
De gemeente Amsterdam zet in op een duurzame toekomst en stimuleert de markt om bij nieuwbouw en transformatie duurzame innovaties en technologische ontwikkelingen in te zetten. Daarbij wordt gestuurd op doelen (waterbergingsnorm, BENG-eis, et cetera) en niet op specifieke maatregelen. Klik hier om meer te lezen.
Voor de ontwikkeling van de Sluisbuurt zijn hoge ambities geformuleerd op het gebied van leefbaarheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, architectonische kwaliteit en bereikbaarheid. Dit programma zoomt in op het gebouw Horizons en duurzaamheid in breder perspectief. Met een afsluitende reflectie op architectonische kwaliteit in de Sluisbuurt door Ton Schaap.