De stad Amsterdam huisvest talloze planten, insecten en andere dieren die met elkaar een bijzonder ecosysteem vormen. Door klimaatverandering en menselijk toedoen verdwijnen soorten uit de stad, maar komen er ook soorten bij. Een evenwichtig ecosysteem is belangrijk voor een gezonde en leefbare stad. Onder begeleiding van Menno Schilthuizen en in samenwerking met de Gemeente Amsterdam organiseert de stad deze zomer zogenaamde taxon expedities, waar experts samen met bewoners op de meest bijzondere plekken op zoek gaan verborgen biodiversiteit. Wat is het resultaat van deze expedities? Hoe draagt dit bij aan een gezonde stad voor mens en stadsnatuur? En welke initiatieven zijn er rondom biodiversiteit in de stad?
De avond wordt afgetrapt door ecoloog en onderzoeker Menno Schilthuizen en stadsecoloog Geert Timmermans. Menno is hoogleraar kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden en onderzoeker en evolutiebioloog bij Naturalis Biodiversity Center. Hij is de auteur van onder andere Darwin in de stad, dat werd bekroond met de Jan Wolkersprijs in 2018. Hij is mede oprichter van Taxon Expeditions, die veldexcursies voor amateurwetenschappers organiseert naar Borneo, maar ook in achtertuin van Amsterdammers.
Geert is stadsecoloog bij de Gemeente Amsterdam en is verantwoordelijk voor het beleid rondom ecologie en biodiversteit in Amsterdam. Denk aan de ecologische groenstructuren in de stad of het bevorderen van projecten voor een gezond en divers ecosysteem. Samen met Menno en diverse (amateur)wetenschappers gingen zij afgelopen zomer op zoek naar verborgen biodiversiteit in Amsterdam.
Met Menno en Geert gaan we in gesprek over het belang van een gezond en evenwichtig ecosysteem en voor welke opgave we staan, wereldwijd, in Nederland en in Amsterdam. We blikken terug op de droge en hete zomer in Amsterdam en het effect op de coronacrisis op de Amsterdamse stadsnatuur. Tot slot leren we meer over het belang van de Taxon Expedities en worden de resultaten van de afgelopen expedities besproken.
Er zijn diverse groene ecologische initiatieven actief in Amsterdam. We gaan onder andere in gesprek met mede oprichtster van Voor Natuur, je beste buur, Els de Vos. Ze vertelt meer over het natuurvriendelijk ecologisch beheer van de randen van sportparken Middenmeer en Voorland in Amsterdam Oost en het vergroenen van enkele middenbermen. Daarnaast gaan we in gesprek met Marisa Stoffers over haar werkzaamheden als schrijver, redacteur, illustrator en natuurgids, mét of zonder tekenpotlood. Naast het schrijven van blogs, organiseert ze ook excursies zoals Vleermuizen spotten met een batdetector en tekensafari’s waarbij je je wandeling in de natuur vastlegt op pen en papier. Louise Ruys leerkracht van groep 6,7, 8 op de school van Maas en Waal en is werkzaam bij Anmec. Zij laat een filmpje zien van haar klas die aan het botanisch stoepkrijten is.
Tot slot gaan we in gesprek met adviseur en planner Ruimte en Duurzaamheid bij de Gemeente Amsterdam Geertje Wijten. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de Amsterdamse Groenvisie 2050. Wat houdt de groenvisie, specifiek op het gebied van ecologie precies in? Waarom is een brede visie belangrijk voor het gezond en evenwichtig ecosysteem? En waar zien we de uitwerking van een dergelijk visie terug in de stad en het ommeland?
In gewone tijden organiseert biologisch bureau Taxon expedities naar exotische oorden als Borneo, Panama en Montenegro. Deze week streken de onderzoekers neer aan de Herengracht, in de achtertuin van advocaat Oscar Hammerstein. >>>>
Zij die de Slatuinen in West kennen, spreken van een ‘verborgen jungle’ in de stad. Buurtbewoners en biologen brengen er de allerkleinste beestjes in kaart. >>>>
Lees hier meer over de Groenvisie 2050 >>>>