Inmiddels beginnen we al een beetje te wennen aan de nieuwe realiteit. Is het al mogelijk om de schade op te maken binnen de wereld van ontwerp & design? Wat kan de overheid doen om ontwerpers te ondersteunen? En wat kunnen ontwerpers doen om de samenleving te ondersteunen? Want – zo wordt ook gezegd – de huidige gezondheidscrisis is ook een teken dat een systeemverandering noodzakelijk is. Kortom, biedt de corona crisis ook kansen?

Met Madeleine van Lennep (BNO) live in de studio en de andere sprekers op het scherm rechtstreeks vanuit hun eigen huiskamer gaat moderator Jeroen Junte in gesprek over wat de impact van de coronacrisis is op de creatieve industrie:

  • De BNO houdt een dossier bij over de financiële gevolgen en steunmaatregelen, de temperatuur in de designsector en met adviezen, tips en informatie. Verder in het dossier een blik op de gevolgen van de coronacrisis voor de internationale ontwerpsector, tips om als ontwerpbureau financieel te overleven en een nieuw verslag uit de bureauwereld.
  • Bart Ahsmann van CLICKNL werkte jarenlang zelf als ontwerper, en hield zich daarna bij de TU Delft bezig met het vormgeven van valorisatie in het designveld. Samen met experts uit de creatieve industrie en kennisinstellingen stelde CLICKNL de Kennis- en Innovatieagenda voor de Creatieve Industrie op. Ook CLICKNL probeert ontwerpers zoveel mogelijk te informeren over de gevolgen voor de creatieve industrie en ze er in te steunen.
  • Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het Nederlands cultuurfonds voor architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke crossovers. Het fonds voert verschillende subsidieregelingen uit die zijn gericht op het verdiepen en ontwikkelen van de ontwerpende disciplines. Ook Syb Groeneveld en zijn team proberen een bijdrage te leveren om de gevolgen voor de Nederlandse ontwerpsector minder groot te laten zijn.
  • Martijn Paulen is directeur van de Dutch Design Foundation, een platform dat het ontwerpveld wil stimuleren als matchmaker, accelerator podium en inspirator . Met verkenningen van de toekomst inspireren zij hen die verandering kunnen bewerkstelligen. Dat wordt gerealiseerd met de organisatie van onder meer de Eindhovense Dutch Design Week, What-If-labs, World Design Embassies en de Dutch Design Awards.
  • Nikki Gonnissen is medeoprichter en directeur van Thonik, een ontwerpbureau gespecialiseerd in visuele communicatie met een nadruk op grafisch ontwerp, interaction design en motion design. Ook is zij International President van de gezaghebbende Alliance Graphique Internationale, een wereldwijde organisatie van grafisch vormgevers.
Dit programma is ontwikkeld door
Dymphie Braun
Programmamaker Creatieve Industrie & Head of Programme Designing Cities for All
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist
ProgrammareeksDesign Digger Live

Talkshow over design van Nederlandse en internationale bodem.