Laura Burgers en Jessica den Outer, beiden expert op het gebied van rechten voor natuur, schreven het compendium in opdracht van de Ambassade van de Noordzee. Wereldwijd worden steeds meer natuurlijke entiteiten erkend als rechtspersoon: bossen, rivieren en bergen. Een juridische revolutie, waarin de natuur niet langer wordt gezien als een object van eigendom, maar als een subject met intrinsieke waarde dat vertegenwoordigd kan worden bij de rechter. De schrijvers analyseren in het Compendium per continent enkele voorbeelden van hoe de rechten van natuur binnen de specifieke context zijn erkend, alsmede de huidige implementatie en handhaving ervan.

Rechten voor Natuur in Europa
De rechten voor natuur hebben een symbolische waarde. Ze weerspiegelen een holistische kijk op de wereld, waarin mens en natuur als verbonden en van elkaar afhankelijk worden gezien, een visie die onderdeel is van de levensbeschouwing van vele inheemse culturen. In Europa zijn verschillende initiatieven die rechten voor natuur bepleiten maar rechtspersoonlijkheid is nog nergens daadwerkelijk toegekend. Tijdens de bijeenkomst op 2 februari bespreken we met juristen, rechten voor natuurinitiatieven en natuurorganisaties of en hoe rechten voor natuur vertaald kunnen worden naar het Westerse (rechts)systeem.

Sprekers op 2 februari zijn, naast Laura Burgers en Jessica den Outer:
Daphina Misiedjan (jurist en onderzoeker, UU), zij gaat in gesprek met professor Teresa Vicente Giménez (jurist, Universiteit van Murcia) over de campagne om Mar Menor, de grootste binnenzee van Europa, tot juridisch persoon te verklaren.
Joost Ossevoort (Waterschap de Dommel), Marleen van Rijswick (hoogleraar Europees en nationaal waterrecht, UU) en Emilie Reuchlin (Noordzee expert) over de (on)mogelijkheid om rechten voor natuur een plek te geven binnen de Nederlandse milieubeweging.

De bijeenkomst vindt plaats in de tentoonstelling Court for Intergenerational Climate Crimes in Framer Framed, een samenwerking tussen de Indiase advocaat en activist Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staal. Het project bestaat uit een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal dat intergenerationele klimaatmisdaden vervolgt. Lees hier meer.

Aanmelden graag voor 28 januari via Eventbrite.
datum: woensdag 2 februari 2022, 14.00 – 16.00
locatie: Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71, Amsterdam
In het geval van corona-maatregelen zal het event online doorgaan op hetzelfde tijdstip.