De coronacrisis laat ons opnieuw en anders kijken naar China. De rol van China in de wereld na corona is belangrijker dan ooit, maar betrouwbare informatie uit het land is moeilijk te verkrijgen. Dus hoe doe je dat, kijken naar deze grootmacht? Cijfers kloppen lang niet altijd, kritische stemmen worden niet op prijs gesteld en Chinese burgers, die zich onafhankelijk uiten over het beleid van de Communistische Partij, lopen steeds grote risico’s. Wat speelt er nu precies in China en hoe kunnen we het land beter begrijpen, nu het ook in ons deel van de wereld zijn invloed blijft vergroten? Hoe breng je verslag vanuit en over China? In deze laatste Meet Up van het seizoen spreken we correspondenten ter plaatse, onderzoekers en China-experts in een speciale twee-uur-lange editie: China: alles onder controle?

Over de aflevering

De invloedrijke Chinese kunstenaar Ai Weiwei was in 2011 gevangene van het regime en leeft sinds 2015 in ballingschap in Europa. Vanuit het Engelse Cambridge spreekt hij zich uit over de situatie in China. Hoe hebben censuur en desinformatie in China de crisis beïnvloed? Hoe betrouwbaar is de informatie die wij hebben over China? Ai heeft de censuur zelf aan den lijve ondervonden en bespreekt hoe het Chinese regime omging met het begin van de coronacrisis en hoe het burgerjournalisten, die verslag deden vanuit epicentrum Wuhan, deed verdwijnen. Welke rol blijft er over voor onafhankelijke denkers, activisten en kunstenaars in het China van nu?

Corona als excuus voor het monddood maken van de oppositie, ook in Hongkong is dat actueel. Daar strijdt journalist en activist Gwyneth Kwai-lam Ho samen met duizenden jongeren al meer dan een jaar voor persvrijheid en democratie. Maar tijdens de coronacrisis is de lange arm van China nog langer geworden in de steeds minder autonome regio. Zeer recent werden weer 230 jonge demonstranten gearresteerd.

In Beijing bespreken we met hoogleraar Chinese economie & ontwikkeling Peter Ho de nieuwe wereldorde vanuit Chinees perspectief. Hoe zal Europa in de toekomst met China verbonden zijn en hoe gaan wij dan met elkaar om? Wat zijn de voor- en nadelen van onze economische afhankelijkheid van de reusachtige ‘spullenschuur van de wereld’? Kunnen we elkaar beter leren kennen en in grijstinten leren kijken naar China, of leidt de huidige polarisatie aan twee kanten onherroepelijk tot een nieuwe Koude Oorlog?

Met:

  • Ai Weiwei, kunstenaar en activist (Cambridge, UK)
  • Peter Ho, professor Chinese economie en ontwikkeling aan de London School of Economics en sociologie aan de Tsinghua Universiteit (Beijing)
  • Gwyneth Kwai-lam Ho, journalist, activist en onderzoeker (Hong Kong)
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
De moderator van dit programma is
Bart Krull
Freelance moderator
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.