In de bouwsector komen we uit een diep dal. Meer dan 5.000 bouwbedrijven gingen tussen 2010-2014 failliet en 80.000 bouwvakkers stroomden de sector uit. Inmiddels draait de sector weer op volle toeren, en dreigt nu zelfs oververhit te raken. Stijgende lonen, schaars personeel, materiaal dat niet op tijd komt – er gaapt een enorme kloof tussen wat er gebouwd moét worden en wat er gebouwd kán worden. Hoe voorkomen we dat de motor in de bouw volledig vastloopt? Kunnen we de bouw niet aantrekkelijker maken voor jongeren? Of kunnen innovaties en nieuwe technieken in de bouw de druk van de personeelsketel afhalen? Samen met bouwers, beleidsmakers, ontwikkelaars en opleiders gaan we op zoek naar antwoorden.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Programma

Binnen vijf jaar van economische crisis naar een nieuwe crisis: die van overvloed. Maxime Verhagen, voorzittend van Bouwend Nederland opent de avond en legt uit hoe zoiets kan gebeuren. Wat is er precies aan de hand in de bouw? Wat zijn de consequenties? En hoe nu verder?

De Bouwers
We gaan samen met Jeroen Steens van de BAM en Martin Eman van IJbouw B.V. verder in gesprek over de dagelijkse realiteit. Hoe vertalen de enorme personeelstekorten en exploderende bouwkosten zich naar de bouwplaats? En wat kunnen bouwbedrijven daar zelf aan doen?

De Opleiders
Naast schokkende berichten over het mogelijk stoppen van de laatste twee vmbo-opleidingen met Bouwtechniek is er ook goed nieuws. Onlangs werd bekend dat het kabinet structureel 100 miljoen beschikbaar stelt voor het technisch vmbo. Hoe zetten we dat geld om in een duurzame en toekomstbestendige bouwsector? Hoe krijgen we de jeugd weer warm voor de bouw? Hierover gaan we praten met René Cosse van Bouwmensen Amsterdam, Marjolein van Kooten van het ROC en Hans van der Valk van het Bredero Beroepscollege.

Innovaties in de Bouw
Tot slot zullen we met hoogleraar en projectleider van ‘s werelds eerste bewoonbare 3D-woningen Theo Salet, ontwikkelaar Edward Zevenbergen (BPD) en modulair bouwer Ernest Kuiper (Finch Buildings) dieper ingaan op de rol van innovaties in de bouw. Zijn 3D-printen en modulair bouwen de toekomst? Kan dit op korte termijn de druk van de personeelsketel afhalen? En wat betekent dit precies voor de bouwsector op lange termijn?

Dit programma is ontwikkeld door
Vince de Jong
Programmamaker De Ruimtelijke Stad
De moderator van dit programma is
Susanne Heering
Moderator