Tijdens deze speciale avond over water in de stad kijken we naar twee 2 thema’s waar water een belangrijke – maar soms verborgen – rol in speelt: gebiedsontwikkeling en circulaire economie. Want juist door klimaatverandering en de noodzaak voor een slimmer gebruik van grondstoffen en energie wordt water steeds belangrijker. Hoe gaan we bijvoorbeeld in Nederland ruim 800.000 woningen bouwen op plekken die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering? En hoe kunnen we veel meer grondstoffen en warmte terugwinnen uit water? Of zorgen dat het er helemaal niet in terecht komt? Samen met professionals uit de industrie, de overheid, gebiedsontwikkeling, bouw en wonen, energie en grondstoffen kijken we deze avond naar mogelijke oplossingen en manieren van samenwerking.
Er gaan steeds meer stemmen op om vanwege de zeespiegelstijging minder nieuwe huizen te bouwen in de diepe polders in West-Nederland. Maar dat is onterecht, zegt Ties Rijcken in de Correspondent. Ties is ook als spreker aanwezig in Pakhuis de Zwijger op 21 juni.
Aan de hand van interactieve installaties, maquettes, datavisualisaties, animatie en kunst toont ‘Vloeibare Bouwsteen’ het leven in Amsterdam met, op, in, aan en onder het water, van IJmuiden tot IJmeer.
Wat zijn de uitdagingen en kansen rondom water op de thema’s gebiedsontwikkeling en circulaire economie in de Metropoolregio Amsterdam? Van bouwen in klimaat-kwetsbaar gebied tot het bijdragen aan de sustainable development goals rond water.
1) Hoe worden water en bodem sturend in ruimtelijke ordening?
Volgens minister Hugo de Jonge worden water en bodem sturend voor ruimtelijke plannen. Maar hoe gaat dit in de praktijk? Waar willen we bouwen als we kijken naar bijvoorbeeld zeespiegelstijging, ruimte voor de rivier, natte voeten? En hoe pakken we dat aan in de keten?
2) Hoe geef je ruimte aan water binnen gebiedsontwikkeling?
Hoe werk je samen aan klimaatadaptatie op gebouw en gebiedsniveau? Hoe ga je om met water en vang je het slim op in de ruimte? Met mogelijke oplossingen als afvalwaterzuivering binnen het gebied, hergebruik, zuiveringsark etc.
1) De circulaire water-connectie
Hoe werken circulaire bedrijven om de sustainable development goals rond water te verwezenlijken? Wat zijn oplossingen in bijvoorbeeld de textielsector om vervuiling, energiegebruik en watervoetafdruk te verminderen? In deze sessie vertellen koplopers hun circulaire oplossingen rondom het thema water en bespreken we wat er hoe we van deze koplopers kunnen leren.