De wereld is radicaal veranderd sinds de Grote Lock down. De schulden zijn geëxplodeerd en er komt een zware recessie. De kansen zijn ongekend, maar die worden niet benut door het ‘kleine-bufferkapitalisme’ van de afgelopen dertig jaar in Nederland. Geld hoopt zich op bij een steeds kleiner wordende groep mensen ten koste van lonen en financiële buffers bij huishoudens. Dit kan beter.

Tijdens deze boekpresentatie gaat auteur Dirk Bezemer in gesprek met Barbara Baarsma (Directievoorzitter Rabobank Amsterdam) en Jasper Lukkezen (hoofdredacteur van ESB). Het gesprek wordt gemodereerd door Jeroen Smit, auteur van het Grote Gevecht en de Prooi.

Dirk Bezemer is econoom. Hij studeerde in Wageningen, promoveerde in Amsterdam en werkte in London. Als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen doet hij onderzoek naar de gevolgen van financiële structuren voor het functioneren van de economie. Hij publiceerde daarover vele artikelen en zijn werk werd gehonoreerd met verschillende onderzoeksbeurzen. Daarnaast is hij lid van het Sustainable Finance Lab en schrijft hij een column in De Groene Amsterdammer.

Barbara Baarsma is sinds 1 januari 2019 directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Van 2016 tot 2019 was zij directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en eindverantwoordelijk voor RaboResearch. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad van DNB en lid van de Monitoringcommissie Corporate Governance, het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en de Raad van Advies van de Taskforce Korte Ketens. Verder is Barbara lid van de Jury Nationaal Icoon, het bestuur van de Stichting Alzheimer en de Raad van Advies DNB Academie. Van april 2012 tot en de zomer van 2019 was zij Kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER).

Jasper Lukkezen is momenteel hoofdredacteur bij ESB, een vakblad over economische wetenschap en economisch beleid. Daarnaast is hij universitair docent aan de Universiteit Utrecht en bestuurslid van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde. Ook schrijft hij wekelijks in Het Financieele Dagblad over nieuw sociaalwetenschappelijk onderzoek. Hiervoor rondde hij een PhD af aan de Universiteit Utrecht op het gebied van overheidsfaillissementsrisico en was hij als onderzoeker werkzaam bij het Centraal Planbureau.

Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van diverse bestsellers waaronder De Prooi over ABN, Het Grote Gevecht over Unilever en Het Drama Ahold. Hij studeerde bedrijfskunde in Groningen en begon zijn carrière in de consultancy. Sinds 1990 schrijft hij over leiderschap in het bedrijfsleven. Hij was redacteur bij Het Financieele Dagblad en hoofdredacteur bij FEM. Tevens gaf hij colleges aan de Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de EUR en op Nyenrode aan commissarissen in spé onder de titel Board Room Dynamics.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksSustainable Finance Lab

Programma's over de weg naar een nieuwe, duurzame economie in samenwerking met het Sustainable Finance Lab.