‘Den Haag’ wil het voor burgers moeilijker maken om te procederen tegen woningbouw. Daar valt met de grote woningnood wat voor te zeggen. Helemaal met het oog op casussen van bewoners die procedures laten vallen in ruil voor een grote zak geld, de procedure als verdienmodel. Tegelijkertijd heb je als burger het fundamentele recht om de rechter op te zoeken als je denkt dat jouw rechten worden geschonden. Tegenover de mensen die misbruik maken van procedures, staan mensen met oprechte en niet zelden gegronde zorgen over wat er in ‘hun’ fysieke leefomgeving gebeurt. Zij worden niet altijd voldoende gehoord, participatieprocessen gaan lang niet altijd goed. Hoe zorgen we dus dat de woningbouw niet vastloopt in een bezwarenmoeras, zonder dat grondrechten te veel terzijde worden geschoven?
Door grotere woningbouwprojecten met voorrang te behandelen, wil de hoogste bestuursrechter sneller uitspraak kunnen doen.
Burgers die vrezen voor hun uitzicht of privacy, belemmeren de gemeentelijke bouw. Tegen een derde van de geplande woningen lopen bezwaren.
Nederland heeft bijna een miljoen woningen nodig tussen 2022 en 2031. Dit gaat niet vanzelf. Daarom versterkt de overheid de regie op de volkshuisvesting. Ook is gestart met het versnellen van processen en procedures in de woningbouw.
Projectontwikkelaars krijgen vaak te maken met bezwaarmakers. Zij dreigen met een gang naar de rechter om nieuwbouw tegen te gaan. Voor een fors bedrag tonen ze zich bereid het bezwaar weer in te trekken.
Aanstaand woonminister Mona Keijzer bond samen met haar buren een procedure aan om de bouw van een woonzorgcomplex tegenover hun huizen tegen te houden. Als minister wordt ze straks verantwoordelijk om het aantal procedures tegen bouwprojecten juist fors terug te dringen.
Heijmans heeft in de eerste drie kwartalen 2.284 woningen verkocht, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Heijmans zou de productie kunnen verhogen met zo’n 4.000 woningen, maar die wachten momenteel op behandeling van hun bezwaar- of beroepsprocedures bij een rechtsorgaan als de rechtbank of Raad van State.