Consumeren is lekker, maar er zijn grenzen aan de groei. Naast de vernietiging van het klimaat groeit ook de kloof tussen arm en rijk. Is het kapitalisme – ons economische systeem dat gericht is op efficiëntie, winst en groei – nog wel van deze tijd? En zo niet, wat is dan een goed alternatief? Het ene economisch systeem vervangen voor het ander doe je niet zomaar. Daarom maken we er een spelletje van. Sterker nog: we zien het economisch systeem als spel, en tijdens het Better Future Now Festival gaan we alle spelregels breken! Van 22 tot 25 september vind je Waag elke dag op een of meerdere plekken in Amsterdam. Zaterdag 24 september vindt het programma plaats in Zuidoost.

Het programma in New Metropolis Zuidoost vindt de gehele middag en avond plaats. Schuif aan voor een potje Monopoly of Terra Nova, of handel mee op de Environmentalist Stock Exchange. Maar wees gewaarschuwd: hier spelen we het spelletje net even anders! We zijn klaar met het dominante verhaal over de markt, winstmaximalisatie en economische groei.

Workshop: Terra Nova Minimaatschappij

Locatie: New Metropolis Zuidoost
Tijd
: 13:30 of 15:00 uur (duurt 45 min.)

Vrije entree

We starten met een workshop van het spel Terra Nova Minimaatschappij, gegeven door de maker en bedenker van het spel: kunstenaar Lisa Hu.

Terra Nova Minimaatschappij is een spel en discussietool om lastige maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren spelers over hun ideale samenleving. Tijdens hun avontuur worden ze uitgedaagd door morele dilemma’s. Ze verkennen wat voor hen ‘juist’ is en wat niet en nemen het heft in eigen handen om hier iets voor te organiseren. De werkplaats is geschikt voor alle leeftijden.

De Stoelendans, maar dan anders

Locatie: Amsterdamse Poort (exacte locatie volgt) – verzamelen bij New Metropolis Zuidoost
Tijd: 13:00-17:00 uur

Vrije entree

Heb jij in jouw jeugd het spel de stoelendans gedaan? Als kind leer je al dat er tijdens het spel niet genoeg plek is voor iedereen. Dat zorgt voor competitiedrang, stress en gevoel van overwinning als je een plekje bemachtigt. Maar wat als je de regels van het spel omdraait?

Broke Ass Millionairs: Styling on the Spot

Locatie: Amsterdamse Poort
Tijd: 13:00-17:00 uur

Vrije entree

Toe aan iets nieuws in je kast? Voordat je je portemonnee opentrekt om een nieuw geproduceerd item te scoren: kom je laten inspireren en informeren over de mogelijkheden oude kleding en vintage items te upcyclen. Tijdens Better Future Now geven de Broke Ass Millionaires midden in Amsterdamse Poort on-the-spot styling-advies. Laat je stylen, loop over de catwalk en doe een mini-fotoshoot!

De Grote Spelbrekershow

Locatie: New Metropolis Zuidoost (eerste verdieping)
Tijd: 16:00 – 18:00 uur

Vrije entree

Tijdens de Grote Spelbrekershow gaat moderator Lynn Zebeda in gesprek met spelbrekers; verschillende mensen die het anders doen en daarnaast actief zijn in verschillende domeinen, zoals wonen, mode, design, data, economie, klimaat, en de kunsten. Één ding hebben ze gemeen: allen staan ze voor systeemverandering.

We hebben het over waar de huidige systemen wrikken: waar wringen de regels, wie zijn de winnaars en de verliezers? En wat is er voor nodig om de regels open te breken? Samen kijken we naar alternatieven.

Ook kan je genieten en je laten inspireren door muziek en spoken word. Zien we je daar?

Het Grote Taartdeelfeest

Locatie: New Metropolis Zuidoost (buiten)
Tijd: 17:00-20:00 uur

Vrije entree

Sluit je tijdens het Better Future Now Festival aan bij de Morele Ontwikkelingshulp Club – Experts in Eerlijk Delen (MOC). Biljonairs, bankiers, multinationals, politici: wie help jij uit de morele nood? Kunstenaar Yasser Ballemans presenteert een nieuw werk in de publieke ruimte en nodigt je uit voor Het Grote Taartdeelfeest. Meer informatie: https://waag.org/nl/event/better-future-now-het-grote-taartdeelfeest/

Future Foods Doolhof
(Let op: dit is het enige betaalde onderdeel)

Locatie: New Metropolis (buiten)
Tijd: 18:00-20:00 uur

Let op: Kost €10,- of €2,50

We moeten aanpassen wat we eten om het milieu te sparen. Het meeste vlees dat we eten is afkomstig uit vervuilende megastallen, en per dag worden er duizenden dieren gedood. Onze groenten komen uit andere werelddelen. Dat moet en kan anders! Tijdens het Better Future Now Festival kun je vanaf 18:00 uur in het Future Foods Doolhof op zoek naar jouw maaltijd van de toekomst.

Een verandering van het gehele voedselsysteem is nodig. Denk aan de zoektocht naar alternatieven voor vlees, het opzetten van voedselbossen en het gebruik van het afval van bierbrouwen voor bakken van brood. Hoe kies je de juiste toekomst?

Music Makes Change

Locatie: New Metropolis Zuidoost (eerste verdieping)
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Let op: Engels gesproken

Vrije entree

Kan één uur de wereld veranderen? Volgens kunstenaar en singer-songwriter Norman Vladimir wel. In het programma Music Makes Change (MMC) wordt je middels muziek uitgedaagd om opnieuw contact te maken met elkaar en positieve veranderingen in onze omgeving teweeg te brengen. Elke editie wordt een getalenteerde muzikant/kunstenaar uitgenodigd om een intieme set muziek te laten horen, gevolgd door een gesprek met de artiest en een lokale vrijwilligersorganisatie. Eerdere artiesten waren o.a. Marle Thomson, Kris Berrie en Celine Cairo.

Tijdens het Better Future Now Festival vindt een speciale editie van Music Makes Change plaats met singer-songwriter Luka (Lisa Lukaszczyk), waar we het gaan hebben over het concept ‘hope’. Hoe kunnen we de regels veranderen in plaats van tegen het systeem te vechten?

Geniet van de muziek van Luka en ga samen met haar in gesprek over haar muziek, creatieve pad, het navigeren door de muziekindustrie, en het nemen van controle.

Betaal met je inzet

Het evenement is gratis, wat betekent dat we niet om een financiële bijdrage vragen. In plaats daarvan kan jij je inzetten voor Kazerne Reigersbos, een initiatief van Maru Asmellash, door hen één uur te helpen.

Dit programma is ontwikkeld door
Angelique Hoogmoed
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Lynn Zebeda
Moderator