Na drie magere corona-edities was er vorige maand eindelijk weer een volwaardige Milan Design Week. Naast het nieuwste interieurdesign zijn er ook mode, architectuur en tech-snufjes te zien. Geen mens die dat allemaal in amper een week tijd kan verwerken. Daarom blikt DesignDigger traditiegetrouw terug op dit design extravaganza met ruim 300 duizend bezoekers en presentaties van ruim 2000 ontwerpers en meer dan vijfhonderd designlabels, academies en musea. Verwacht een overzicht van het beste, slechtste, mooiste, lelijkste, raarste en ordinairste van de Milan Design Week 2023.
Over de sprekers
Wisse Trooster
De Nederlandse ontwerper én cultureel-ondernemer Wisse Trooster is de drijvende kracht achter de Dutch Corner, de Nederlandse deelname aan Isola Design District, een van de opkomende locaties tijdens de Milan Design Week. De focus ligt hierbij op jong talent en een ambachtelijke werkwijze. Daarnaast cureerde Wisse de groepsexpositie Rising Talents met vijf alumni van Design Academy Eindhoven, ook in Isola Design District . In totaal zijn in deze wijk meer dan 40 presentaties en installaties met bijna 300 internationale ontwerpers, ontwerpstudio’s, makers en fabrikanten te zien. De zevende editie van Isola Design District heeft dit jaar als thema duurzaam, Nothing happens if nothing happens met een focus op circulaire en natuur-inclusieve ontwerpen.
Borre Akkersdijk
Met zijn textiellabel Byborre maakte ontwerper Borre Akkersdijk dit jaar veel indruk met zijn presentatie in het monumentale Castello Sforzesco. In dit Renaissance kasteel organiseerde hij een mini-textielbeurs met een uitgebreid lezingen programma over de toekomst van duurzame textielproductie. De hele industrieketen wordt belicht: van het inkopen van materialen tot het maken van afgewerkte producten. Informatieve exposities geven een beter inzicht in de complexiteit en uitdagingen in de textielbranche. Gedurende drie dagen organiseren Byborre en partner Nieuwe Instituut een serie paneldiscussies om experts op het gebied van design, architectuur en materiaal samen te brengen en te discussiëren over transparantie, samenwerking en co-design.
Wendy Plomp
Wendy Plomp is medeoprichter van het designplatform Dutch Invertuals uit Eindhoven. Dat heeft. zich de afgelopen veertien jaar heeft bewezen als podium voor experimenteel design en aanstormend talent. Na drie jaar afwezigheid in Milaan had Dutch Invertuals een indrukwekkende presentatie in het Isola Design District met een verkenning van de werkomgeving van de toekomst. Te zien waren speculatieve prototypes met een nadruk op het gebruik van duurzame materialen, het faciliteren van ontmoeting en uitwisseling, en het creëren van nieuwe rituelen. Deze presentatie Objects for a New Kind of Society: the way we work biedt een avontuurlijke kijk op het kantoor van morgen. Tegelijkertijd worden de concepten van de acht deelnemende ontwerpers later dit jaar daadwerkelijk gerealiseerd in een kantoor.
Sanne Bolten
Sanne Bolten is redacteur van The New Stijl, een vuistdik boek dat begin dit jaar verscheen en een overzicht geeft van de actuele stand van zaken in Dutch Design. Meer dan vijftig jonge en gevestigde creatieven worden in dit overzichtsboek van uitgeverij Mendo gepresenteerd. Tijdens Milan Design Week organiseerde The New Stijl een serie Talks met de creatieven uit het boek. Sanne zal een drietal talenten ontwerpen uitlichten die zij scoutte op Milan Design Week die weliswaar niet het boek staan maar daar wel heel goed in hadden kunnen staan.
Frederik Duerinck
Voor het Nederlandse designlabel Moooi ontwikkelde het kunstenaarsduo Algorithmic Perfumery (kunstenaar-technoloog Frederik Duerinck en geurontwerper Anahita Mekanik) de op maat gemaakte interieurparfumlijn Every Human. Op basis van een tiental vragen over je persoonlijkheid stelt een algoritme jouw ideale huisgeur samen. Dit aroma wordt vervolgens op maat gemaakt door een ingenieuze installatie van 48 flacons met aroma’s als muskus, citrus, melk en thee. Aan het einde van de installatie rolt jouw ‘hyperpersoonlijke huisgeur’ van een kleine lopende band. De intrigerende geurinstallatie voegde een zintuigelijke ervaring toe aan design. Bovendien is Every Human is een intrigerende verbeelding van de invloed die kunstmatige intelligentie kan hebben op onze woonomgeving.
Het Italiaanse ontwerpduo Formafantasma is dit jaar onvermijdelijk op de Milan Design Week met de inrichting van Euroluce, een serie nieuwe tapijten voor CC-Tapis en het talks-programma Prada Frames. Dat laatste event zoomt deze editie in op de waarde van afval.
Drie decennia sinds het debuut van Droog tijdens de Salone del Mobile – en tien jaar sinds de laatste presentatie aldaar – is het invloedrijke ontwerpplatform terug in Milaan. In het Triennale Design Museum is tijdens de Milan Design Week de expositie Droog30.