In Baba duikt Bo Hanna in zijn schokkende familiegeschiedenis en onderzoekt hij wat het betekent voor een kind om ontvoerd te worden door één van zijn eigen ouders. Op vierjarige leeftijd wordt Bo Hanna, samen met zijn tweelingbroer en oudere broer, ontvoerd. Hun vader haalt de jongens op van de crèche in Stockholm en neemt hen mee naar familie in Caïro. Een halfjaar later vertrekken ze naar Nederland, waar ze zullen blijven. Zijn moeder ziet hij vijftien jaar later pas terug. Ruim twintig jaar na de ontvoering rijst de vraag: Hoe heeft dit alles kunnen gebeuren? En hoe heeft dit zijn leven blijvend beïnvloed? Bo onderzoekt wat het betekent voor een kind om ontvoerd te worden door een van zijn eigen ouders en biedt een eerlijk inkijkje in de ervaring van ouderlijke kinderontvoering. Tijdens dit programma bespreken we ouderlijke kinderontvoering en de impact ervan op kinderen. We stellen vragen over de manier waarop we deze kwestie kunnen aanpakken en hoe we de rechten van kinderen beter kunnen waarborgen.
Meer over het programma
Na de persoonlijke verhalen uit Baba te hebben belicht, duiken we dieper in de kwestie van ouderlijke kinderontvoering. We stellen de vraag: luisteren we wel écht naar kinderen? Hoe treden overheidsinstanties op, en wat kunnen we doen om kinderrechten in de praktijk te waarborgen? Welke rol spelen dominante stereotypes en daderprofielen, zoals die ons vaak in bekende tv-programma’s worden voorgeschoteld? Waarom horen we vaak de verhalen van achtergelaten ouders, maar niet van kinderen of jongvolwassenen die het als kind is overkomen?
Elke schooldag wordt in Nederland een kind door een van zijn ouders ontvoerd naar het buitenland. Jaarlijks worden er in Europa duizenden kinderen als vermist opgegeven als gevolg van ouderlijke kinderontvoering. Wereldwijd gaat het om enorme aantallen: in de Verenigde Staten alleen al gaat het jaarlijks om ruim 200.000 kinderen, en in China om bijna 80.000 kinderen.
Over de sprekers
Bo Hanna studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam met een specialisatie in Frans en Midden-Oosten-studies. Hij publiceerde als onafhankelijk journalist in onder meer Vice, de Volkskrant, De Morgen en NRC. In zijn werk staan kinder- en mensenrechtenkwesties centraal.
Tommy Roussen zijn dochter, Yuna, werd op 1 februari 2019 door zijn ex-partner in Litouwen achtergehouden. Sindsdien probeert Tommy Yuna terug naar Nederland te krijgen. Helaas weigert Litouwen het Haags Kinderontvoeringsverdrag na te leven, ondanks dat het land dit verdrag heeft ondertekend. Dit heeft ertoe geleid dat Tommy aangifte heeft gedaan tegen zijn ex-partner voor het onttrekken van zijn ouderlijk gezag. Het laten opnemen van de aangifte was al een hele uitdaging en hij moest ook een artikel 12-procedure voeren om zijn ex-partner vervolgd te krijgen. Op dit moment is zij veroordeeld en hangt haar een gevangenisstraf boven het hoofd.
Tommy’s inspanningen om weer met Yuna herenigd te worden, omvatten ook een reis naar Litouwen met John van den Heuvel voor het programma “Ontvoerd”. Inmiddels heeft Tommy enig contact met Yuna via videogesprekken en tijdens de strafprocedure mocht hij haar eindelijk voor een paar vakanties in Nederland hebben.
Drs. Annelies Hendriks is een ontwikkelingspsycholoog en MfN-registermediator, gespecialiseerd in crossborder mediations en kinderontvoeringszaken. Ze is verbonden aan het Centrum Internationale Kinderontvoering en wordt regelmatig benoemd als bijzondere curator in IKO-zaken door rechtbanken en gerechtshoven. In haar werk als mediator behandelt ze complexe contact-, omgangs- en zorgregelingskwesties en helpt ze ouders bij het opstellen van ouderschapsplannen, waarbij ze altijd aandacht besteedt aan de stem van de kinderen. Ze werkt samen met advocaten in mediations waar extra aandacht voor kinderen nodig is.
Daarnaast verzorgt Annelies Hendriks diverse cursussen voor organisaties zoals het Centrum Permanente Educatie en is ze als docent verbonden aan de SSR, waar ze trainingen geeft aan rechters op het gebied van ouders en kinderen. Ze geeft ook jaarlijks een gastcollege aan de Vrije Universiteit Amsterdam over internationale kinderontvoering en biedt intervisie aan VFAS-advocaatmediators en bijzondere curatoren. In 2003 publiceerde ze samen met Cees van Leuven het boek ‘Kind in Bemiddeling’.