Architectuur is onbetwistbaar nuttig. Zij moet zo goed mogelijk beantwoorden aan functionele eisen, van gebruik tot duurzaamheid. Daarnaast vormt architectuur de achtergrond van het leven als culturele drager. Waken over de architectonische kwaliteit van onze gebouwde omgeving staat daarmee gelijk aan zorgdragen voor de samenleving. Toch wordt in Nederland de culturele waarde van architectuur nog te weinig onderkend, mede doordat het architectuurbeleid de afgelopen decennia steeds verder is afgebrokkeld.
Tijdens deze avond brengt de redactie de derde printeditie van de Architect tot leven. We gaan in gesprek met architecten die hebben gewerkt aan ontwerpen waarbij de culturele waarde hoog in het vaandel stond, Arjan den Boer licht toe waarom juist de culturele waarde ervoor zorgt dat gebouwen de tand des tijds doorstaan en Arna Mačkić vertelt dat de keerzijde hiervan is dat architectuur ook altijd onderdeel is van een conflict. Aan het einde van de avond reflecteert Mechthild Stuhlmacher op hoe we de culturele waarde in het huidige architectuurdebat een plek kunnen geven.
Over de sprekers
Mechthild Stuhlmacher werd in Duitsland geboren, studeerde muziek en architectuur in Duitsland en Nederland en studeerde af aan de TU in Delft. Ze werkte bij verschillende bureaus in Nederland en Engeland en richtte in 2001 het bureau Korteknie Stuhlmacher Architecten op, samen met Rien Korteknie. Ze was redactielid van het architectuurtijdschrift OASE en werkte mee aan twee edities van het architectuurjaarboek Vlaanderen. Ze gaf ruim twintig jaar les aan de TU Delft, is nu verbonden aan de KU Leuven en geeft daarnaast regelmatig lezingen in binnen en buitenland.
Arjan den Boer studeerde Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht met als specialisaties kunstgeschiedenis en cultuureducatie. Hij is zelfstandig publicist over geschiedenis, architectuur en spoorwegen. Voor de Architect maakt hij de serie Jonge monumenten over Post 65-architectuur. Daarnaast is hij eindredacteur van Tijdschrift Oud-Utrecht en gastconservator bij het Spoorwegmuseum. Van hem verschenen de boeken Theodor Sanders, de vergeten campagne van Berlage (2024), BRUUT: Atlas van het brutalisme in Nederland (co-auteur, 2023) en Vergeten gebouwen in Utrecht (2020).
Uri Gilad, medeoprichter en partner van Office Winhov, richt zich op de herbestemming en uitbreiding van monumentale gebouwen, duurzame woningbouwontwikkelingen en programma’s op het snijvlak van ‘hospitality’, cultuur en commercie. Met een zorgvuldig begrip van de context en veel aandacht voor de toepassing van materialen worden in zijn werk de duurzame, sociale en culturele aspecten die in relatie staan tot architectuur en stedenbouw geïncorporeerd. Uri is afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam waar hij in 2007 ‘Cum Laude’ afstudeerde bij Prof. Herman Hertzberger. Tegenwoordig geeft Uri les aan deze academie en geeft hij ook regelmatig wereldwijd lezingen over zijn werk en visie. In 2016 ontving hij de ARC16 Oeuvre Award en in 2023 won hij ‘Architect van het Jaar’ voor het werk van Office Winhov. Vanaf 2021 is Uri als architect lid van Commissie 1 (binnenstad) van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam en is hij redactielid van het jaarboek Architectuur in Nederland.
Thomas Dieben is partner van krft in Amsterdam. Na een studie aan de TU Delft en de Ecole de la Villette in Parijs werkte hij o.a. bij Ateliers Jean Nouvel en Claus en Kaan Amsterdam. Hierna richtte hij samen met Oscar Vos in 2015 krft op, dat werkt aan een publiek portfolio in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk, met een focus op cultureel-maatschappelijke opgaves, altijd gekoppeld aan de huidige urgenties.
Arna Mačkić is architect. Samen met Lorien Beijaert begon ze Studio L A. Dat bureau richt zich op de bijdrage die architectuur kan leveren aan grote maatschappelijke thema’s. Projecten zijn ontmoetingsplekken in de publieke ruimte, herdenkingsplekken, paviljoens, tentoonstellingsarchitectuur en ontwerpend onderzoek. Voor deze editie schreef zij een indringend essay over architectuur en oorlogsgeweld.
Edzo Bindels is partner en directeur van West 8. Met meer dan 28 jaar ervaring creëert Bindels langdurige klantrelaties die zijn gebaseerd op vertrouwen, samenwerking en toewijding aan het hele proces. Bindels beheert en superviseert de interdisciplinaire output van de studio en biedt een schat aan ervaring op het gebied van landschaps- en stedenbouwkundige masterplannen, ontwerp van de openbare ruimte en doorlopend toezicht. Hij is betrokken bij de revitalisering van het stadscentrum van Den Helder, het stedenbouwkundig ontwerp van Vathorst in Amersfoort en de Groene Loper in Maastricht. Bindels geeft internationaal les en doceert cursussen aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, de Technische Universiteit Delft en de ETSAM Universiteit Madrid.