Tijdens dit onderwijsevent worden de Duurzame Docenten 2024 bekend gemaakt. Dit zijn docenten in PO, VO, MBO en HO die op een vernieuwende manier het onderwijs verduurzamen, en met hun bevlogenheid collega’s en leerlingen inspireren. Een feestelijke avond met: debat, onderwijsmarkt, netwerkborrel, prijsuitreiking en muziek.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Programma
18.00 - 19.00 uur | Inloop met onderwijsmarkt

In de foyer rondom de grote zaal geven ruim twintig organisaties inzicht in hun lesmateriaal en activiteiten rondom duurzaamheidsonderwijs. Hun expertise loopt uiteen van klimaatgesprekken en buitenonderwijs tot verduurzaming van de schoolomgeving en het bouwen aan docentennetwerken om expertise te delen. De stands zijn bemenst tijdens de inloop, de pauze en de netwerkborrel.

19.00 - 20.00 uur | Debat: Verduurzaming van het onderwijs: hoe kunnen we versnellen?

De oproep van jongeren en bedrijven is glashelder: verduurzaming van het onderwijs moet veel sneller. Want de arbeidsmarkt snakt naar mensen die duurzame ontwikkeling kunnen vormgeven.

Maar hoe zetten we die versnelling in gang? Welke vaardigheden en faciliteiten hebben docenten nodig? Waarom blijft het wettelijk curriculum achter? Hoe krijg je verschillende partijen in school op één lijn? En wat kunnen we leren van duurzaamheidscoördinatoren?

In dit prikkelende debat zoeken we naar antwoorden.

20.00 - 20.30 uur | Pauze met onderwijsmarkt

In de foyer rondom de grote zaal geven ruim twintig organisaties inzicht in hun lesmateriaal en activiteiten rondom duurzaamheidsonderwijs. Hun expertise loopt uiteen van klimaatgesprekken en buitenonderwijs tot verduurzaming van de schoolomgeving en het bouwen aan docentennetwerken om expertise te delen. De stands zijn bemenst tijdens de inloop, de pauze en de netwerkborrel.

20.30 - 21.15 uur | Prijsuitreiking Duurzame Docent Verkiezing 2024

Een jury bestaande uit docenten, studenten en experts op het gebied van duurzame ontwikkeling maakt de Duurzame Docenten 2024 bekend. Hiervoor hanteren zij inhoudelijke criteria als leren omgaan met systemische vraagstukken, het creëren van ecologisch bewustzijn en werken aan sociale rechtvaardigheid. Daarnaast zijn er pedagogische, didactische en persoonlijke criteria zoals inclusiviteit, co-creatie van onderwijs en het vermogen om leerlingen en collega’s te inspireren.

In alle categorieën (PO, VO, MBO en HBO/WO) zijn drie docenten genomineerd. In de afgelopen jaren leidden alle nominaties tot meer aandacht en faciliteiten voor de initiatieven van de geselecteerde docenten. Reden genoeg voor een feestje!

21.15 - 22.00 uur | Netwerkborrel

Gedurende de hele avond kan er volop genetwerkt worden met docenten, schoolleiders en experts en organisaties op het gebied van duurzaam onderwijs. Maar de informele feestelijke borrel na de prijsuitreiking is echt dé plek om nieuwe contacten te leggen. Om tien uur nog niet uitgepraat? Dan kun je verder kletsen in het café beneden. Hier kun je vooraf overigens heerlijk eten.

Muziek

Naast alle inspirerende docenten en sprekers is er ook heerlijke muziek van Dan D. Lion, een nieuw vijfkoppig funk-collectief bestaande uit tweedejaars studenten aan de opleiding Artiest van de Herman Brood Academie. Beïnvloed door de muziek van o.a. Grateful Dead, Parcels en Otis Redding brengen ze een kleurrijke, dansbare en uplifting performance. Bereid je voor op een magisch gevoel van vrijheid en genegenheid en verlies je luisterend of dansend in de Dan D. Lion-vibe.

 

ProgrammareeksEduCAUTION

In EduCAUTION nodigen Meesters met Dromen Yasin Yaylali en Emin Kececi experts uit in de studio van Pakhuis de Zwijger om in gesprek te gaan over het onderwijs. Wekelijks nodigen Yasin en Emin verschillende experts in het onderwijsveld uit om in gesprek te gaan over alle uitdagingen die voor ons liggen.